Line-up Septembergras is rond: De vele gezichten van Beverwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Onlangs maakte een klein gezelschap kunstenaars een ronde door het park van de buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Ze kwamen persoonlijk poolshoogte nemen ter voorbereiding op het kunstwerk dat zij speciaal voor Septembergras maken. 

“Oh joh!”, riepen ze in koor, terwijl ze onder de hoge beuken en lindes liepen, langs de kortgeknipte gazons, de uitbundige bloemenborders en om de spiegelvijver. “Wij dachten bij Beverwijk altijd alleen aan grijze luchten en industrie. Dat deze groene oase ook bij de gemeente hoort, wisten we niet.” Wat de organisatie sterkte in haar idee dat Akerendam de perfecte locatie is voor Septembergras.

Tot nu toe hebben de volgende kunstenaars hun medewerking toegezegd: Leonard van Munster, Maria Regula Müller, Tanja Smeets, Albert Deddden en Paul Keizer (Space Cowboys met een enorme paardenschedel van polyester, zie foto), Esther Bruggink, Egied Simons en Jola Geldermans die al 25 jaar beeldhouwt in de theekoepel van Akerendam aan de Velserweg. 

Van Julika Rudelius wordt de film Forever getoond. Behalve de tentoonstelling worden er workshops (beeldend en poëzie) georganiseerd en rondleidingen gegeven. Zondagmiddag 12 september leest de dichter Hans Tentije voor uit eigen werk. Hij wordt geïntroduceerd door Janita Monna, poëzierecensent bij het dagblad Trouw. De organisatie - stichting kunst & cultuur Beverwijk, werkt in deze samen met bibliotheek IJmond Noord.

Septembergras

Septembergras (4-12 september) is een kunstwandeling van ongeveer een uur in de tuin van de historische buitenplaats Akerendam, een verstilde oase in het drukke centrum van de IJmond. Negen dagen kunnen mensen van 10-17 uur het park in (2,5 ha) om een tiental kunstwerken te bekijken. Variërend van kleine bouwwerkjes tot bescheiden ingetogen voorwerpen. De kunstwerken staan of bewegen zich tegen het decor van de zeventiende-eeuwse buitenplaats die ooit als zomerverblijf diende van gefortuneerde Amsterdamse kooplieden en regenten. 

Over workshops, rondleidingen, etc.: septembergras.nl

Afbeelding