Raymond Fontijn zet zich in voor Only Friends - Beverwijker genomineerd voor Gouden Venus van Milo

Nieuws
Jarenlang reed Raymond Fontijn als buschauffeur zijn rondjes door de regio. (Foto: Bos Media Services)
Jarenlang reed Raymond Fontijn als buschauffeur zijn rondjes door de regio. (Foto: Bos Media Services) rodi.nl

door Raimond Bos
BEVERWIJK - Jarenlang reed Raymond Fontijn als buschauffeur zijn rondjes door de regio. Door ziekte verloor hij zijn beenfunctie en is hij gekluisterd aan een rolstoel. De 50-jarige Beverwijker bleef echter niet bij de pakken neerzitten en zet zich nu als vrijwilliger in voor Only Friends, een organisatie die sportfaciliteiten aanbiedt aan kinderen en jongeren met een beperking. Op grond hiervan is hij nu genomineerd voor de Gouden Venus van Milo, een prijs voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking.

Het lot was Raymond Fontijn bepaald niet gunstig gezind. Jaren geleden werd bij hem al PXE geconstateerd, een erfelijke aandoening waarbij verkalkingen optreden in bindweefsels. Het leidde er uiteindelijk toe dat een van zijn nieren het begaf. Twee jaar geleden voltrok zich een ander doemscenario, hij bleek de ziekte van Lyme te hebben. Wanneer deze ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, heeft een patiënt nog een redelijke kans op herstel.
Voor Fontijn kwam de diagnose echter te laat, met als gevolg dat hij de aansturing in zijn benen kwijtraakte en volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. In eerste instantie greep de situatie hem zo aan dat hij alle levenslust verloor. Toch vond hij de kracht om verder te gaan: “Ik kwam in Heliomare voor revalidatie. Je ziet daar nog veel ergere gevallen. Bovendien heb ik een vrouw en twee kinderen.” Een roerige periode volgde. Doordat Raymond Fontijn zich voortaan in een rolstoel moet verplaatsen, was een verhuizing noodzakelijk. De eengezinswoning werd ingeruild voor een appartement met lift.
Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam Fontijn via een kennis in contact met Only Friends. In Amsterdam-Noord heeft deze organisatie een groot complex ter beschikking en daar geeft hij nu zes uur per week als vrijwilliger les aan kinderen met een beperking. “Eerst alleen handboogschieten, maar later ook fitness en inmiddels doe ik ook rolstoelbasketbal. De oprichter van de organisatie, Dennis Gebbink, heeft zelf een zoon met een beperking. Hij liep steeds tegen het probleem aan dat er weinig mogelijkheden waren om zijn kind te laten sporten. Met hulp van zijn werkgever heeft hij deze organisatie opgezet. Er zijn inmiddels dependances in de Achterhoek en in Utrecht. Alles wordt bekostigd uit giften, crowdfunding en vanuit foundations.”
Als de Beverwijker over twee maanden winnaar wordt van de Gouden Venus van Milo, krijgt hij 10.000,- euro voor Only Friends. Dat geld komt uit het DELA Goededoelenfonds. Via www.goudenvenusvanmilo.nl kan op Raymond Fontijn worden gestemd.