De bezette Katholieke Academie in Beverwijk houdt een plenaire vergadering met sympathisanten van Pedagogische Academie uit Alkmaar.
De bezette Katholieke Academie in Beverwijk houdt een plenaire vergadering met sympathisanten van Pedagogische Academie uit Alkmaar. (Fotocollectie Anefo)

Museum zoekt spullen Kweekschool

BEVERWIJK - Museum Kennemerland is op zoek naar spullen, die afkomstig zijn uit of herinneren aan de vroegere Bisschoppelijke Kweekschool aan de Baanstraat in Beverwijk. De objecten worden tijdelijk gebruikt voor de nieuwe wisseltentoonstelling, vanaf 10 november, en gaan daarna weer terug naar de eigenaar.

'Kennemerland' zet tentoonstelling op van bekende academie (1906-1990)

Wie heeft er bijvoorbeeld een ouderwetse stencilmachine of een typemachine (liefst nog werkend) te leen? Een stuk meubilair of lesmateriaal uit de school? Ook welkom zijn persoonlijke spulletjes van de kwekelingen, bijvoorbeeld uit hun eigen kamer (kotje) in het bijbehorende internaat. Te denken valt verder aan oude lesboeken, scripties, tassen, agenda's, schrijfmaterialen en rapportboekjes. Populaire muziek en groepsfoto's uit die tijd komen eveneens van pas.

Gezocht zijn objecten uit het hele bestaan van de Bisschoppelijke Kweekschool, later de Katholieke Pedagogische Academie, die vele generaties onderwijzers opleidde. De geschiedenis begint in 1906 en eindigt eind jaren 80. Dan wordt het beeldbepalende gebouw omgebouwd tot een appartementencomplex. Ook zal de tentoonstelling aandacht besteden aan 1969-1970, met zijn roemruchte onderwijsopstand met de condoomrel die de druppel was die de emmer deed overlopen. Aanmeldingen en tips: t.dejong@museumkennemerland.nl.

Meer berichten