striptekenen
striptekenen ((Foto: ))

Tekenen als een dolle

BEVERWIJK - Als er iets is waar Mark Hendriks weinig mee op heeft, is het voorspelbaarheid. Verwacht van deze striptekenaar dan ook geen simpele tekeningen of voor de hand liggende plots. Zijn strips blinken uit in originele verhalen met verrassende wendingen. Veelvuldig duiken er personages in zijn werk op die zowel ongemak als ontroering opwekken, zoals de Japanse derderangs porno-actrice Tomoyo die een flinke borrel lust. 'Suske en Wiske'? 'Kuifje?' Hartstikke leuk, maar er is méér. Dat meer laat hij graag zien op zijn tentoonstelling bij KEK van 7 mei tot 8 juni.

Na de Vrije Tekenacademie en de Minerva Academie in Groningen begon Mark Hendriks (47) zijn loopbaan als vormgever en illustrator. Vanaf midden jaren negentig stapt hij van bedrijfslogo's en advertenties over op het vrije werk.

Graphic novel

Met overgave stort hij zich op de 'graphic novel' ofwel het literaire beeldverhaal. Zijn stijl doet in de verte denken aan de stripromans van Hugo Pratt en Jacques Tardi die in de jaren tachtig respectievelijk met 'Corto Maltese' en 'Isabella Avondrood' furore maakten en de klassieke strip een boost gaven.

Eigen koers

Maar Mark Hendriks vaart al vroeg zijn eigen koers. Zijn tekeningen zijn helder en trefzeker, maar mysterieuzer en hebben meer dieptewerking dan die van zijn voorgangers. Bovendien wijkt zijn voorliefde voor gemankeerde personages, zoals de genoemde Tomyo, sterk af van de koelbloedige maar o zo humorloze Corto Maltese. Liever tekent Mark norse figuren die zich lamlendig door het leven slaan.

Hij tekent als een dolle. Schetsen doet Mark niet aan. Zijn pen knalt het in één keer op papier. Let wel, daaraan gaat het nodige denkwerk vooraf. Bovendien is het uitwerken van zijn strips een arbeidsintensieve klus. Uitgaves als 'Geen liefde zonder tranen', 'Hong Kong Love Story', 'Tibet' en 'Octopus' kostten gemiddeld twee jaar.

Eerste vogels

Weliswaar gooit hij het dagritme om – hij begint 's middags en stopt regelmatig pas als de eerste vogels zich laten horen - maar hij werkt als een monnik geduldig uren aaneen, onderwijl luisterend naar keiharde muziek. Niet uit opgelegde discipline maar omdat hij dat leuk vindt.

Dat kun je ook aflezen aan de originele stijlvolle zwart-wit tekeningen die bij KEK worden getoond. Voer voor stripliefhebbers en vooral kunstliefhebbers die weinig bekend zijn met deze kunstvorm. Aanrader dus! Striptekeningen van Mark Hendriks, bij KEK, Kerkplein Beverwijk, 7 mei t/m 8 juni. Iedereen welkom. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl

Meer berichten