Verbetering coffeeshopbeleid Beverwijk

Nieuws

BEVERWIJK - De algemene plaatselijke verordening van de gemeente Beverwijk krijgt mogelijk een wijziging die moet leiden tot een verbetering van het coffeeshopbeleid.
In de commissievergadering van vorige week werd een raadsvoorstel behandeld dat het straks mogelijk maakt om coffeeshops te toetsen aan de wet Bibob. Deze wet stelt de gemeente in staat om bij ernstig gevaar in te grijpen. Bijvoorbeeld door de exploitatievergunning in te trekken als er de vergunning wordt misbruikt. Zo wordt voorkomen dat de gemeente criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermd.
Zover is het nog niet in de gemeente Beverwijk. Op grond van de Algemene plaatselijke verordening 2013 (Apv) bestaat er namelijk geen exploitatievergunningplicht voor een coffeeshop. De burgemeester kan hierdoor geen vergunning verlenen of intrekken voor de uitoefening van een horecabedrijf, waarin gedoogvoorschriften zijn opgenomen voor verkoop en gebruik van softdrugs. ‘’De enige mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen is door de Apv te wijzigen’’ aldus burgemeester van Leeuwen. Vervolgens heeft de burgemeester de bevoegdheid om horecagelegenheden uit te sluiten van deze regeling, waardoor deze alleen van toepassing is op coffeeshops legde de burgemeester uit.
De voorgestelde wijziging in de Apv kan rekenen op steun van de Beverwijkse coffeeshophouders. Zij hebben te kennen gegeven dat ze zich willen inzetten voor aanvullend beleid dat verdere invulling moet geven aan een veilig en verantwoord softdrugsbeleid waarbij het doorlichten van de coffeeshops, preventie en voorlichting belangrijke onderdelen zijn. Over de inzet en intenties van de gemeente en de coffeeshophouders zijn in een convenant nadere afspraken gemaakt. Goed ondernemerschap van de coffeeshophouder door middel van het voldoen aan de artikelen uit dit convenant en het met goed gevolg doorstaan van de bibobtoets leidt tot een lichter handhavingregime.