Historie van de straten in Beverwijk (8)

Nieuws
Breestraat anno mei 2018. (foto aangeleverd)
Breestraat anno mei 2018. (foto aangeleverd) rodi.nl

BEVERWIJK - Beverwijk kent vele straatnamen die van een historische betekenis zijn en iedere straatnaam heeft een eigen verhaal, een eigen geschiedenis. Meestal gaat men ervan uit dat de meeste historische straatjes in en om het Centrum te vinden zijn, maar ook buiten het centrum zijn nog genoeg kleine en oude straatjes die Beverwijk nog rijk is met haar eigen geschiedenis. Achter iedere benoeming van een straat in Beverwijk schuilt een verhaal of een historisch feit en dat er wat achter een straatnaambordje schuilgaat blijkt uit het boekje “Een straatje om in Beverwijk“ uit 2003, geschreven door Jan van der Linden.

Breestraat
Dit is één van de oudste straten van Beverwijk, waar handel werd gedreven . De straat moet al voor 1300 voor dit doel uitgezet zijn en niet, zoals gebruikelijk was, als doorgaande weg. De straat vertoont namelijk een opmerkelijke vorm, die duidelijk verwijst naar een marktstraat. Aan deze vorm ontleent de straat dan ook zijn naam. Ook in andere plaatsen, zoals Leiden en Alkmaar, vinden wij de straatnaam. De straat moet al vroeg verhard zijn, want in een akte uit 1432 wordt zij namelijk vermeld als “die steenstraete van den Wijc”. De eerste vermelding van de naam Breestraat dateert overigens uit 1560. Op de kaart van Boxhorn (1632) wordt de straat weer vermeld als Voorstraat. Kennelijk is deze naam niet aangeslagen bij de bewoners, daar later weer de naam Breestraat werd gebruikt. Het gedeelte tussen de Peperstraat en Schans kreeg pas bij Raadsbesluit van 26 mei 1936 van Beverwijk de naam Breestraat. De straat werd in 1927 voor het eerst geasfalteerd over een breedte van 6 meter, terwijl aan weerszijden een klinkerbestrating werd aangebracht.
Laten we de Breestraat in gedachten eens inlopen vanaf het begin. Dat is waar de Velserweg zich splitst in de Koningstraat naar links en het Stationsplein naar rechts met in het midden de Breestraat. We lopen met het verkeer mee want de Breestraat is sinds de oplevering in 2017 éénrichting vanaf de Velserweg voor auto’s. Aan onze rechterkant komen we eerst de de Brandsteeg tegen. Aan de linkerkant als eerste zijstraat de Zeestraat naar Wijk aan Zee. Aan de rechterkant iets verderop komen we vervolgens de Raadhuisstraat tegen. Hier stond voorheen het Raadhuis van Beverwijk. Ongeveer halverwege de Breestraat, weer aan de rechterkant komen we de Nieuwstraat tegen en weer iets verderop aan de linkerkant, de Begijnenstraat.
Waar de Breestraat weer smaller wordt vinden we rechts de Bloksteeg met rechts de ‘oude pastorie’ en links het Beverwhof. Aan de linkerkant de Hobbesteeg naar de Koningshof aan de Koningstraat. Bijna op het einde links de Peperstraat en er tegenover rechts de Jacob van Deventerstraat. De Breestraat stopt waar de Alkmaarseweg overgaat in de Schans en gaat als men oversteekt verder als de Hendrik Mandeweg. Als u deze beschrijving in gedachten neemt en deze vergelijkt met de kaart, welke door Daniël van Breen is gemaakt in 1648-1649, dan is er wat betreft de Breestraat en de straten die erop uitkomen eigenlijk bijna niets is verandert in drie en een halve eeuw. Alleen de Passage aan het begin en de Jacob van Deventerstraat aan het einde zijn erbij gekomen. De andere straten en stegen waren al aanwezig. Op deze kaart van van Breen is te zien dat er tussen de Peperstraat en het einde van de Breestraat aan de linkerkant nog een straatje is welke nu niet meer bestaat.

Breestraat anno mei 2018. (foto aangeleverd)