Gasloze woningen Swaanswijk opgeleverd

  Nieuws
Uit handen van uitvoerder Johan Schelvis ontvingen Iris Zonneveld en Caroline Sinnige vorige week de sleutel van hun nieuwe woning. (FOTO: SMIT'S BOUWBEDRIJF)
Uit handen van uitvoerder Johan Schelvis ontvingen Iris Zonneveld en Caroline Sinnige vorige week de sleutel van hun nieuwe woning. (FOTO: SMIT'S BOUWBEDRIJF) (rodi.nl)

BEVERWIJK - Amper acht maanden nadat de eerste paal werd geslagen, zijn vorige week de nieuwe woningen op de hoek van de Beneluxlaan en de Hoflanderweg opgeleverd. Het nieuwbouwproject Swaanswijk is bijzonder, omdat de woningen niet zijn aangesloten op het gasnet.
Het zijn de eerste gasloze nieuwbouwwoningen in Beverwijk en ook Smit’s Bouwbedrijf zette niet eerder woningen zonder gasaansluiting neer. Dit type woningen moet een grote bijdrage gaan leveren aan de landelijke doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te wonen, te werken en te leven. Een warmtepomp zorgt voor warm water, dat vanuit een bron op 50 meter diepte omhoog wordt gepompt. De elektriciteit, die nodig is om de pomp te laten werken, wordt verkregen via zonnepanelen op het dak van de woning. Die zonnepanelen leveren voldoende stroom om ook het overige stroomverbruik in de woning te kunnen compenseren. Daarnaast zijn de woningen voorzien van alle mogelijke isolatie, waaronder hoogwaardig isolatieglas en een dik pakket wand-, dak- en vloerisolatie, om te zorgen voor zo weinig mogelijk energieverlies. “We hebben dit project tot in de puntjes aangepakt”, aldus Tom Schootemeijer van Smit’s Bouwbedrijf. Als alles volgens planning verloopt, zullen de bewoners dus ook geen kosten voor elektriciteit hebben. De zonnepanelen zijn niet op de dakpannen aangebracht, maar liggen middels een zogenoemd indaksysteem netjes in hetzelfde vlak als de pannen.

Meer berichten