Een volle bak in de tent.
Een volle bak in de tent. ((Foto: Leo Tillmans))

'Als ze niet reageren, dan volgen er acties'

IJMOND - Medewerkers van Tata Steel gaan eisen indienen bij de directie van de staalgigant. Als de directie vervolgens niet, of onvoldoende, reageert, dreigen er nieuwe protestacties vanwege de aangekondigde ontslaggolf. Dat kondigt FNV-bestuurder Aad in 't Veld. In het beschreven scenario volgt er eerst een driekwartsvergadering, aldus In 't Veld. Hij legt uit: "Dat wil zeggen dat driekwart van onze leden akkoord moet gaan met een staking. Dan gaan we een staking organiseren."

In 't Veld is zeer te spreken over de grote protestactie van afgelopen dinsdag. "Het is altijd 'effe' spannend of iedereen komt, we hadden op zo'n 1.500 mensen gerekend. Maar ik denk dat er ruim meer dan 1.500 mensen in de tent stonden. Daar ben ik erg tevreden over", zegt hij. Hij verwacht binnen een week of twee een reactie op de brief. ''En anders volgen er weer acties ja. We gaan natuurlijk niet stilzitten. We gaan ook prikacties organiseren, stiptheidsacties, geen overwerk doen, dat soort zaken."

Zo'n 1.500 medewerkers van Tata Steel verzamelden zich dinsdagmorgen in de actietent op het parkeerterrein bij FC Velsenoord. Daar voerden ze, net als afgelopen maandag, actie tegen de aangekondigde massaontslagen bij de staalfabriek. Op spandoeken bij de tent was onder meer te lezen 'Banen schrappen is geen werk'. En: 'Stop de afbraak van Tata Steel IJmuiden'. Bij de bijeenkomst spraken bestuurders van vakbond FNV en de voorzitter van de ondernemingsraad de werknemers toe. Gerrit Idema (vice-voorzitter bij FNV Metaal) trapte de manifestatie met een toespraak af. Ook bracht Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad (COR) zijn plannen voor het voetlicht. Later hield ook FNV-voorzitter Han Busker een toespraak.

i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws

Meer berichten