Weerstand tegen flexwoningen blijft

Algemeen
Flex-containers ofwel flexwoningen als tijdelijke woonvoorziening in gemeente Castricum. Een goed idee? Stuur een reactie naar redactie.cnb@rodi.nl
Flex-containers ofwel flexwoningen als tijdelijke woonvoorziening in gemeente Castricum. Een goed idee? Stuur een reactie naar redactie.cnb@rodi.nl Foto: aangeleverd

CASTRICUM/LIMMEN/AKERSLOOT - Er is donderdag 10 september een raadvoorlichting gehouden over het onderwerp ‘flexwoningen’ oftewel ‘flex-containers’ locatie Castricummer Werf en Akersloot. In een presentatie van Martin Jurgens, van de ‘Belangengroep Flexwoningen Akersloot’, werden alle bezwaren nog eens op een rijtje gezet. Wethouder Paul Slettenhaar liet zich daarentegen positief uit over de voordelen van deze vorm van huisvesting.

door Aart Tóth

Martin Jurgens hekelde de communicatie rondom het onderwerp ‘flexwoningen’. Het plotseling presenteren van de omstreden locatie voor de units, wordt voor veel Akersloters als een overval ervaren. De uitvoering van de woningen en de gekozen locatie waren door de gemeente al bepaald, voordat er enige vorm van overleg was geweest. Ditzelfde ervaren de ondernemers van de Castricummer Werf. Met dezelfde overvaltechniek is ook hier door de gemeente een locatie gepland. In Akersloot waren maar liefst 2.000 ondertekenaars van een petitie tegen de ‘flexwoningen’. Daarbij was er bezwaar tegen de uitleg van ‘tijdelijke huisvesting’, 15 jaar kan niet echt tijdelijk genoemd worden volgens de BFA. Inmiddels heeft het verzet van de BFA ertoe geleid dat de BFA in overleg met de gemeente een behoeftenonderzoek onder Akersloters mag doen. Dat onderzoek kan ertoe leiden dat in Akersloot de klaarstaande flex-containers van de baan zijn. Intussen is in Limmen een prototype van de flex-container geplaatst. Maar er blijven bij veel betrokkenen vraagtekens of je hier personen in moet huisvesten.

Lenie Kelder (CK&G) wilde weten of “De behoefte aan deze manier van wonen onderzocht was. Is de samenhang met Kennemer Wonen wel benut”? Ada Greuter (PvdA) wilde wel weten “Wat de criteria zijn op basis waarvan locaties gekozen zijn”. Leo van Schoonhoven (van Burger-forum) vroeg de wethouder “Van wie zijn de ruim 40 klaarstaande containers”. Wethouder Slettenhaar gaf als antwoord: “Ze zijn eigendom van de partner van de gemeente”. Ook vertelde hij dat de vergoeding voor het pilotproject van 3 ton uit Den Haag al op de gemeentelijke rekening staan. De flexwoningen die gepland staan op de Castricummer Werf kwamen maar minimaal ter sprake. De vraag die Leo van Schoonhoven zichzelf stelde is: “Als er in Akersloot geen flex-containers komen wat gaat er dan gebeuren in Castricum?”