Redactie Rodi Castricum te gast bij Couleur LoCALe Omroep Castricum

Algemeen
Wethouder Paul Slettenhaar, presentator Sander Verschoor en contentregisseur Yvette van der Does in de studio van Omroep Castricum.
Wethouder Paul Slettenhaar, presentator Sander Verschoor en contentregisseur Yvette van der Does in de studio van Omroep Castricum. (Foto: Omroep Castricum)

CASTRICUM - In de oktoberaflevering van Couleur LoCALe van Omroep Castricum ontving presentator Sander Verschoor afgelopen zaterdag vier gasten, waaronder onze contentregisseur Yvette van der Does. Gesproken werd met tafelgast en wethouder Paul Slettenhaar over afval in Castricum, de toekomst van papieren kranten en de rol van de lokale journalistiek. De gesprekspartners zijn het eens op dit punt: “Lokale journalistiek hebben we nodig, voor de democratie, ook kritische journalistiek”.

Lokale journalistiek hebben we nodig, voor de democratieVan der Does laat in de uitzending weten dat de meeste redacties een krappe bezetting hebben en beperkt de tijd. Lokale nieuwsplatforms hebben daardoor niet de mensen en de middelen om onderzoeksjournalistiek te bedrijven. Van der Does hoopt, dat wanneer haar mediaplatform groeit, er ook weer meer plaats en ruimte komt voor opinie. De presentator merkt terecht op, dat wanneer er niet objectief hoor en wederhoor wordt toegepast, het medialandschap verschraalt. “Wie controleert dan nog de macht?”

Nieuws en onderwerpen die inwoners bezighouden

Met het benadrukken van die noodzaak voor opinie zet Rodi Castricum de deur wagenwijd open voor de onderwerpen en nieuws die inwoners van gemeente Castricum bezighouden. Van der does: “Elk onderwerp is welkom. Ik trek mijn laarzen wel aan en ga mee het riool in. Journalisten moeten daarbij wel beschouwend langs de zijlijn staan, dat gebeurd soms te weinig. We willen meer geluiden laten horen, alle geluiden!”

Noodzaak voor opinie in lokale journalistiek

Nieuwsblad Castricum doet daarom aan alle inwoners de oproep om verhalen in te sturen, meningen te delen of met onderzoeksvragen te komen. Speciaal is de oproep aan de inwoners van Limmen, De Woude en Akersloot. Deze dorpen zijn nu nog ondervertegenwoordigd in de content van de redactie. Ambitie voor komend voorjaar is om echt de haarvaten van de gemeente in te duiken. “We willen luisteren naar wat de burgers te vertellen hebben.” Slettenhaar sluit zich daarbij aan. “Wij hebben er als gemeente ook belang bij. Het openbaar bestuur en journalistiek hebben elkaar echt nodig. Ook de kritische journalistiek.” 

Castricums Nieuwsblad zal binnenkort met de gemeente in overleg gaan voor het naar buiten brengen van onderwerpen die (eventueel via het persspreekuur) bij de gemeente op de agenda staan.

Bekijk de aflevering hier: