Atelierbezoek: K Studio gaat voor consuminderen

Algemeen
Kien Hertoghs werkt aan een kastje met pootjes van boomtakken.
Kien Hertoghs werkt aan een kastje met pootjes van boomtakken. (Foto: Mieke Rozing)

CASTRICUM - Mieke Rozing gaat voor Rodi Castricum op bezoek bij diverse kunstenaars in gemeente Castricum. Kunstenares Kien Hertoghs van K studio is de eerste die ze aandoet. Deze studio is gevestigd aan de Kleibroek in Castricum (waar vroeger de winkel was van melkboer Klaas Zonneveld) en is gespecialiseerd in recycledesign. Kien heeft zich toegelegd op het bewerken van tweedehands meubels, omdat ze vindt dat die een tweede kans verdienen en we allemaal beter kunnen ‘consuminderen’. Deze kunstenares is veelzijdig en werkt met verschillende materialen en technieken en combineert haar vak met een missie.

Alles wat raakt aan de natuur gaat mij aan het hartKien is opgeleid aan d’ Witte Lelie’ in Amsterdam, in de vakken tekenen en handvaardigheid. Ze heeft jarenlang lesgegeven aan kinderen, pubers en ouderen en heeft daarnaast altijd autonoom werk gemaakt. Kien: “Ik vond alles leuk om te doen. Je kunt het zo gek niet bedenken: van keramiek, glas in lood, houtbewerken, schilderen, tekenen tot papier-maché.”

Natuur is grote liefde van K Studio

“Ik heb altijd een grote liefde gehad voor de natuur”, vertelt Kien. “Zo is ook het idee ontstaan om takken te gebruiken in mijn ontwerpen. Het begon met handgreepjes en geschilderde takken op de meubels te plaatsen. De steltloperkastjes zijn weer een stapje verder; het ruige hout gebruiken als poten van een meubelstuk. De uitdaging is; hoe zorg ik ervoor dat het eruit ziet alsof het zo gegroeid is. Het moet een organisch geheel zijn.”

Hertoghs wil ons bewustmaken van hoe we bomen en dus hout soms dwingen strakke vormen aan te nemen. Ze hoopt met haar werk de natuur dichter bij de mensen te brengen, via het magische grensgebied tussen organisme en object.

Oude dingen een nieuw leven geven

De kunstenares vindt het heel belangrijk om ‘oude’ dingen weer een nieuw leven te geven, zoals ze doet bij de tweedehands kastjes. Een leuke verrassing bij veel kastjes zijn de binnenkant van de laatjes. “Deze bekleed ik met platen uit de mooiste kunstboeken of kalenders die ik bij kringloopwinkels vandaan haal. Ik maak bijvoorbeeld ook klokken van oude, kaal gesloopte exemplaren en zet er takken onder. Dit is ontstaan vanuit een opdracht van een galerie met het thema natuur en techniek.”

De lege slakkenhuizen die ze op straat vindt, gebruikt ze om levensechte slakken van te maken. Deze hyperrealistische kunstwerkjes zie je overal in haar werk terug. Je ontdekt ze op haar kastjes en klokken en op haar schalen. Glimlachend voegt ze hieraan toe: “Ik geef wel eens een slak cadeau aan iemand die het heel erg druk heeft.”

Schilderijen van K Studio zijn een mysterie

Op de schilderijen van Kien komt veel mist voor, wat voor betekenis heeft dit? “Er moet iets te raden over blijven in mijn werken. Ik wil dat het een beetje een mysterie is. Je kunt er iets mee toedekken of juist iets mee blootleggen. Met schilderen probeer ik mijn gevoelens te uiten.”

Het is een grote stap voor Kien geweest om zichzelf kunstenaar te noemen. Ze zegt hierover:  ”Ik zag zoveel mensen om me heen die zichzelf kunstenaar noemen waarvan ik dacht ‘Het is een beetje veel eer voor het werk dat je maakt’. Sommige mensen zijn weinig kritisch op zichzelf. Ik vond het lastig om mijzelf dan die classificatie te geven. Kunst moet iets toevoegen en mensen een spiegel voorhouden en zo andere invalshoeken geven, gangbare denkpatronen doorbreken. Mijn werk moet maatschappijkritisch zijn.”

Huidige exposities van K Studio

Heb je interesse dan kun je haar werk nu zien bij Van Duivenboden in Haarlem, galerie Dubio in Den Haag en vanaf november in galerie het Oude Raadhuis in Warmond. 

Ben je ook nieuwsgierig naar haar atelier, je bent welkom om zelf een kijkje te nemen, bel 06-40889567 of mail info@kstudio.nl voor een afspraak met Kien Hertoghs of kijk op haar websiteK Studio

Video en tekst: Mieke Rozing, www.miekerozing.nl Redactie: Sylvia Bakker