Extra steun nodig voor straatkinderen in Kathmandu

Algemeen
Straatkinderen van Kathmandu hebben al maanden geen les meer in school.
Straatkinderen van Kathmandu hebben al maanden geen les meer in school. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Sinds afgelopen maart verkeert de wereld in een Corona-crisis. In Castricum heeft dit vorige week geleid tot een tijdelijke sluiting van het Bonhoeffercollege. De leerlingen van het Bonhoeffercollege volgen nog tot woensdag online les. Stichting Straatkinderen van Kathmandu weet dat de scholen in Nepal nog harder worden getroffen, daar zitten kinderen al maanden in een lockdown thuis. De crisis leidt daarnaast ook tot grote voedselschaarste en inflatie. Voor de stichting zelf heeft dat vanzelfsprekend ook ingrijpende gevolgen. Hun kinderhuis ‘Marinka Home’ heeft 90 straatkinderen binnen zitten. Ze krijgen maar mondjesmaat thuisonderwijs. De stichting noemt het ‘improviseren’. Ons lijkt het meer ‘overleven’.

Ingezonden

door Yvette van der Does 

In Nepal is geen enkele vorm van noodhulp tijdens de lockdown“In Nepal is er geen enkele vorm van noodhulp”, laat Gerda Oosting, vice-voorzitter van de stichting weten. “Er is dus ook vanuit de regering niets geregeld voor de leraren die nu geen les kunnen geven. De scholen zijn al maanden dicht.” Alle kinderen lopen bijna een jaar leerachterstand op. Normaal gesproken krijgen de oudsten aan het einde van een traject een kamer toegewezen, hebben ze een training gedaan of studie afgerond. Nu kunnen ze dus nog niet rond hun 21 ‘losgelaten’ worden.  

Stichting Straatkinderen van Kathmandu, die donaties werft vanuit Castricum, is om die reden een voedselhulpprogramma gestart. Ze deelt levensmiddelenpakketten uit aan de allerarmsten die extra zijn getroffen door de crisis. 

Maar een paar uurtjes les van een leraar

Gerda: “In Nederland is het goed geregeld. Leraren krijgen doorbetaald en hebben daarnaast de middelen om vanuit huis les te geven. Middelen die wij in Kathmandu niet hebben. Gelukkig heeft onze directeur, Temba Sherpa, geregeld dat enkele leraren toch aan kleine groepjes kinderen een paar uurtjes les kunnen geven.” 

De medewerkers en de kinderen hebben zelf niet te maken gehad met Corona. “Nepalesen zijn een gedwee volk. Als ze wordt gezegd binnen te blijven, blijven ze binnen”, weet Gerda. “Het is niet de Nepalese cultuur om elkaar aan te raken.”  Zoenen en handen schudden bij het begroeten doen Nepalezen niet. Ze zeggen alleen Namasté en vouwen hun handen voor de borst.

Marinka Home heeft gelukkig goed en betrouwbaar personeel

Vorig jaar december was de laatste keer dat Gerda en Lies Vink (voorzitter en oprichtster van het Marinka Home) in Kathmandu waren. “Wij kunnen er nu niet heen. Normaal zijn we er drie maanden van het jaar, van oktober tot december. We hebben het geluk dat het kinderhuis zeer goed en betrouwbaar personeel in dienst heeft.

De stafmedewerkers, zestien in totaal, hebben dag en nacht en zeven dagen in de week, de volledige zorg over 90 straatkinderen. En daar zitten ook pubers tussen. Ga daar maar eens aan staan. De straatkinderen worden opgevoed naar Nepalese maatstaven. Je kunt het een beetje vergelijken met Nederland 70 jaar geleden. Zo leren de kinderen op zeer jonge leeftijd hun eigen was met de hand te doen. Gerda: “Het opvoeden gaat in Nepal anders dan bij ons. Als stichting zorgen we er in elk geval voor dat deze straatkinderen veilig opgroeien. We vinden het belangrijk dat ze een echte kindertijd hebben.”

Voedselhulppakketten voor de allerarmsten

Naast het ‘improviseren’ met het lesgeven verzorgt de stichting nu ook de voedselpakketten. Ze zorgen ervoor dat ze bij de allerarmsten in de regio terecht komen. Voor 25 euro per maand worden gezinnen aan levensmiddelen geholpen. Lies doet daarom de dringende oproep: “We vragen iedereen de komende maand een extra bijdrage te leveren, door een donatie te doen. Concreet vragen we: doneer één of meerdere overlevingspakketten (bestaande uit voeding), zodat we tot opheffing van de lockdown de allerarmsten kunnen helpen. Een pakket is voor een maand aangepast aan de grootte van een gezin en kost gemiddeld 25 euro. Maar elk bedrag is natuurlijk meer dan welkom.” 

Voor meer informatie  kijk op: www.straatkinderenvankathmandu.nl Bankrekeningnummer van Stichting Straatkinderen voor Kathmandu is: NL20ABNA0801275490  o.v.v. voedselpakket. (De stichting is een ANBI instelling, giften zijn daardoor fiscaal aftrekbaar). 

De gevolgen van de lockdown voor het kinderhuis:

Er is een strenge lockdown in Kathmandu. Alleen tussen 6.00 en 9.00 uur mogen mensen de straat op, om boodschappen te doen. Er wordt ontzettend streng op de mensen gelet. Er mag bijvoorbeeld een persoon per huishouden op pad voor boodschappen en de Nepalese politie aarzelt niet om met stokken te slaan en geweld te gebruiken. De regering heeft een waarschuwing uit laten gaan naar de politie, om minder geweld te gebruiken.

Straatkinderen van Kathmandu dankt haar vaste sponsoren: Muttathara Kringloopwinkel, Boekhandel Laan, Dorcas en alle gezinnen die het hele jaar een kind helpen.

Vice-voorzitter Gerda Oosting bij de lege fietsenstalling van het Bonhoeffercollege.
Lies Vink bekommert zich om de straatkinderen van Kathmandu.
Lies Vink, oprichtster van Straatkinderen van Kathmandu.
Kinderhuis Marinka Home in Kathmandu.
Lies Vink ontfermt zich over straatkinderen.