Bekendste gleuvenschuiver van Castricum met pensioen

Algemeen
 Hoe het begon, post afhalen op het perron en vervolgens sorteren.
Hoe het begon, post afhalen op het perron en vervolgens sorteren. (Foto: Werkgroep Oud-Castricum)

CASTRICUM – ‘Gleuvenschuiver’ is een uitdrukking van postbezorgers. Het klinkt behoorlijk dubbelzinnig als een postbezorger zegt ‘Ik ga van gleuf tot gleuf’. Het zit er in elk geval binnenkort wel op voor de 67-jarige Peter van Rhee. Hij bracht ruim 50 jaar de post rond in Castricum. 

door onze verslaggever Aart Tóth

Sinds zijn 17e is hij op veel plaatsen in Castricum een graag geziene verschijning, zeker als hij daarbij vrolijke post in de brievenbus schuift. Daarbij hoor je hem al aankomen omdat hij altijd fluit tijdens het bezorgen. Hij weet elke straat te vinden en bij sommigen kent hij huisnummers en de bewoners uit zijn hoofd. Zijn tegenwoordige route ligt hoofdzakelijk in het centrumgebied van Castricum, waar hij een vertrouwensband heeft opgebouwd met bewoners en ondernemers.

Peter is 67 jaar en geboren in Den Haag. Op vijfjarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders naar Australië, om tien jaar later weer terug te keren,omdat zijn moeder veel heimwee had.  Als vijftienjarige kwam Peter dus terug in Castricum. Om brood op de plank te krijgen ging hij aan de slag bij Bakkerij Uljee (Dorpsstraat 80) en ging deeltijd naar school, waar hij toch wel moeite had met zijn moedertaal. Een baan als postbode bood uitkomst. Hij is dus begonnen op de Ruijterlaan bij de PTT (zie foto Werkgroep Oud-Castricum). 

Peters laatste werkdag als postbezorger voor Post-NL is vrijdag 26 februari

De overgang van ‘Postbode’ naar ‘Postbezorger’ betekende helaas een flinke teruggang in salaris, maar werkplezier bleef Peter houden. In 2013 kwam hij in het centrumgebied terecht.

Peter: “In het begin van mijn carrière als postbode werd de post dagelijks aangevoerd met de posttrein, waarbij wij per bakfiets de post ophaalden en naar sorteercentrum brachten. Daar werd vervolgens de post gesorteerd op wijk.” 

Peter is een sportieve man. Hij blonk uit als keeper in het Post-elftal en tijdens zijn diensttijd in het militaire elftal. “Sportief gezien blijft het nu bij fietsen met de posttassen erop. Als ik met pensioen ben wil ik samen met mijn vrouw grote afstanden gaan fietsen door Nederland.” 

Peter en Marian pakken het reizen graag weer op

Peter en zijn vrouw Marian gaan ongeveer gelijktijdig met pensioen. “We gaan graag naar ons favoriete vakantieland Griekenland met z’n vele eilanden. We zouden dat graag weer oppakken straks na de corona-ellende.”  In Griekenland is Peter een graag geziene gast bij de plaatselijke horeca. Als hij daar een gitaar tegenkomt begint hij spontaan smartlappen te zingen, veelal Engelse liedjes die herinnering hebben met Australië. 

Ook een chantykoor was een vrijetijdsbesteding van Peter, buiten zijn liefde voor de kookkunst, kinderen en kleinkinderen. Peter verzorgt met veel plezier de avondmaaltijden en werkt graag in zijn tuin. 

We gaan er dan ook vanuit dat Peter en Marian zich niet gaan vervelen als ze straks met pensioen zijn.

Peter van Rhee en zijn vrouw een fijn pensioen toewensen? Dan kan door een berichtje te sturen naar Redactie.cnb@rodi.nl Wij plaatsen het bericht in onze papieren editie!

De altijd vrolijke Peter van Rhee in zijn element.