Politieke avond met Gijs van Dijk: ‘overheid helpt kwetsbare burgers niet’

Politiek
PVDA kamerlid Gijs van Dijk.
PVDA kamerlid Gijs van Dijk. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM/HEILOO/UITGEEST - In het rijke Nederland hebben een miljoen mensen niet genoeg geld voor de huur, boodschappen en een goede winterjas. Het kabinet doet veel te weinig om mensen te helpen. Gijs van Dijk, PvdA kamerlid, lanceert plannen om het minimumloon te verhogen, schulden te verlichten en de participatiewet drastisch te verbeteren. Hij komt er 11 februari, 20.00 uur, over spreken op een politieke avond in Castricum, Heiloo en Uitgeest.

Ingezonden

Gijs van Dijk vindt de participatiewet, zes jaar geleden ingevoerd, mislukt. Hij zegt erover: “Als je in een uitkering zit of een handicap hebt, wil je geholpen worden en dat doet de Participatiewet niet. Het mensbeeld erachter deugt niet: dat het je eigen verantwoordelijkheid is, als je geen werk hebt. En als je er niets aan doet, zet de overheid je onder druk. Dan moet je voor je bijstand een tegenprestatie leveren en aan allerlei verplichtingen voldoen. Maar experimenten tonen aan dat je mensen veel sneller aan het werk krijgt als je uitgaat van vertrouwen, en begeleiding biedt in plaats van repressie. Het wantrouwen is de grote fout in onze sociale zekerheid. Dat moet anders. Het gaat bij deze wet om de meest kwetsbare mensen.”

Burgers verliezen hun vertrouwen in overheid

Kenmerkend voor de huidige tijd lijkt dat niet alleen de overheid de burger niet vertrouwt, andersom verliezen ook de burgers hun vertrouwen in de overheid: mensen voelen zich niet geholpen en niet gehoord. Dat geldt natuurlijk voor de toeslagenaffaire, maar ook de jeugdzorg hapert. Hoe krijgt de lokale politiek greep op de kwaliteit van de jeugdzorg?

Gijs van Dijk wil het vertrouwen herstellen met een andere politiek en concrete voorstellen. Donderdag 11 februari kan iedereen hem daarover horen en vragen. Vanuit de gemeenteraad Uitgeest, Castricum en Heiloo zullen Nico Oudendijk, Ada Greuter, Annemarieke Nierop en anderen reageren.

Vanwege de coronamaatregelen is de avond virtueel. Dat is jammer, maar het heeft ook voordelen: via het scherm komt Gijs van Dijk in de huiskamer. Je hoeft de straat niet op en kan vanuit de eigen luie stoel vragen stellen en luisteren naar het debat. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven via de mail of whatsapp. Dan volgt een link waarmee je op 11 februari om 20.00 de vergadering inzoomt. 

Voor meer informatie en opgeven: jcsmits@dds.nl of adil1954@kpnmail.nl tel.: 06-50817151.