Storm zorgt voor slachtoffer aan zee

Algemeen
De bij paal 47.250 aangespoelde Bruinvis.
De bij paal 47.250 aangespoelde Bruinvis. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM AAN ZEE - Wellicht nog een slachtoffer van de storm eerder deze week. Het gaat om een gave volwassen mannelijke bruinvis van ongeveer 1.65 m die donderdagochtend bij paal 47.250 werd aangetroffen. De bruinvis mist een flipper en heeft verwondingen aan de buik.

“Ik ben even de cijfers nagegaan van de laatste jaren van aangespoelde bruinvissen. In 2018 waren dat er drie; in 2019 vier en in 2020 spoelden er zes dode bruinvissen aan op de kust van Castricum” zegt Ron de Haan, Wethouder Strand.

Jaarlijks ‘landen’ er zo’n 300 bruinvissen en zeehonden op de kust van Nederland. De opruimingstaak ligt bij de provincie. “Wanneer wij een melding maken wordt het verwerkingsbedrijf Gul ingeschakeld. De passage hieronder is afkomstig uit de nota dierenwelzijn die we laatst in Castricum hebben geactualiseerd.”

Zeehonden

Regelmatig worden er levende of dode zeehonden gevonden op het strand. Dode dieren worden door de gemeente opgeruimd. Bij de opvang van levende gestrande zeehonden heeft de gemeente geen verantwoordelijkheid. Deze ligt bij de provincie. Hierbij is het beleid om dieren niet te snel naar een opvang te brengen, maar eerst af te wachten of een dier zelfstandig weer terug de zee in gaat. Om strandbezoekers te vragen om afstand te bewaren, worden borden geplaatst bij de strandovergangen.

De bruinvis mist een flipper.