Forte Kinderopvang helpt 35 studenten aan stageplek

Algemeen
35 stageplekken voor MBO-studenten bij Forte Kinderopvang.
35 stageplekken voor MBO-studenten bij Forte Kinderopvang. (Foto: Marlies Fatels)

CASTRICUM - Forte Kinderopvang vindt het belangrijk dat er ook in de toekomst voldoende medewerkers in de kinderopvang sector werkzaam zijn. Het heeft daarom de verantwoordelijkheid genomen om ondanks de crisis actief te blijven opleiden en daarom aan 35 mbo-studenten aan een stage te helpen.

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat er een stuk minder stageplaatsen worden aangeboden in de kinderopvangsector. Juist daarom is het fijn dat Forte Kinderopvang in samenwerking met het SBB heeft kunnen realiseren dat 35 leerlingen van het Horizoncollege dit jaar gewoon een stageplek hebben.

Investeren in de toekomst

Forte Kinderopvang heeft 60 locaties in Noord-Holland. Naast de stageplaatsen biedt Forte een interne bbl-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker aan van anderhalf jaar. Die opleiding is anderhalf jaar geleden gestart met eigen medewerkers. Daarnaast zijn deze leerbanen geschikt voor zijinstromers. De grootste instroom van bol-studenten is van het Horizoncollege.

Forte vindt het erg belangrijk om te blijven investeren in de toekomstige werknemers in de sector. Bestuurder Esther Zijl: “Wij houden ons bezig met de ontwikkeling van jonge kinderen. Volgens mij is die ontwikkeling net zo belangrijk als die van studenten. We zijn een maatschappelijk organisatie, dus we voelen ons verplicht studenten te helpen. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de werknemers van de toekomst.”

Verder kijken

Recruiter Marjon IJmker geeft aan dat ze bij Forte Kinderopvang naast de algemene bpv-boek die afgevinkt moet worden, ook kijken naar de talenten van de studenten. Voor de studenten een kans om die talenten verder te ontplooien en leuk voor de kinderen om van te kunnen genieten en leren. “Als een student goed kan zingen, of een instrument speelt, vinden wij dit leuk om in te zetten.” aldus Marjon IJmker.

Doorstromen

Volgens Esther is de instroom van nieuwe stagiairs goed. Bij Forte Kinderopvang werken relatief gezien meer oudere dan jongere mensen. “Op deze manier zorgen we bij Forte Kinderopvang voor een divers medewerkersbestand. Bovendien zijn de oudere medewerkers enthousiast over de nieuwe stagiairs: ze zijn erg behulpzaam en nemen de tijd om de studenten te begeleiden.”

Marjon ziet dat veel stagiairs blijven werken bij Forte: “Derdejaars kunnen we vaak al een nulurencontract aanbieden. Op die manier kunnen ze ervaring opdoen en zijn er mogelijkheden om vanuit de cao als stagiair op de groep ingezet te worden. Na het afronden van hun studie kunnen we eventueel meer uren aanbieden.”

SBB op lokaal niveau

Esther is naast bestuurder van Forte Kinderopvang ook actief bij de Ambitietafel Alkmaar. “Als Forte participeren wij in de Ambitietafel waardoor wij goed contact kunnen onderhouden met de scholen. Door onderwijs en de huidige arbeidsmarkt met elkaar in contact te brengen bieden we toekomstperspectief aan de studenten van nu.”

Door onderwijs en bedrijfsleven ook op lokaal niveau met elkaar in contact te brengen kan beter worden gekeken naar de lokale arbeidsmarktbehoeftes. “Mede dankzij de goede relatie met SBB komen er steeds meer verbeteringen voor de stagiairs. Bovendien maken we gebruik van de praktijkopleiders-training van SBB om nog beter de stagiairs te kunnen begeleiden”, aldus Marjon.