Afsluiting Dorpsplein feestje waard?

Algemeen
Duidelijkheid genoeg voor twee maanden.
Duidelijkheid genoeg voor twee maanden. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Er is lang naar uitgezien, verlangd en niet naar verlangd, al naar gelang welke belangengroep. De afsluiting voor bijna 2 maanden van het Dorpsplein in verband met een proef, soms pilot genoemd, is bijna een feit. Vrijdag 17 september gaat het gebeuren, alhoewel het met de vrijdagsmarkt al normaal was dat het plein was afgesloten. Programmaleider van het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ vond het wel een feestje waard dat eindelijk de pilot wordt gehouden na ruim één jaar vertraging. Of deze twee maanden succesvol zullen zijn wordt in november bekeken.

Door onze verslaggever Aart Tóth

“Omwonenden verwonderen zich er wel over dat er uiteindelijk is gekozen voor de simpelste variant om de proef uit te voeren, ondanks dat een ruime meerderheid had gekozen voor nummer 1. Vanuit de meest uitgebreide variant was het immers makkelijk af te schalen, wat nu met de simpelste mogelijkheid haast onmogelijk is”, aldus een betrokken bewoner. Waarschijnlijk was de druk van ondernemers in de Burgemeester Mooijstraat te groot. In november zal blijken of de nu te houden proef succesvol is, of dat er inderdaad moet worden opgeschaald. De Burgemeester Mooijstraat blijft dus tijdens de proef gewoon bereikbaar en is daarmee de enige doorgaande route richting Stationsweg.

Desondanks is er een reden de start van de proef feestelijk te ondersteunen. Zo zal er wellicht muziek zorgen voor een vrolijk sfeertje deze 17e september. Dansers van clubMariz zullen mogelijk via een podium de feestvreugde verhogen. Waarschijnlijk laat ook de horeca op het Dorpsplein van zich horen. Belangstelling zal er genoeg zijn, omdat op deze vrijdag de Dorpsstraat toch al is afgesloten vanwege de weekmarkt. Daarbij zullen medewerkers van gemeente Castricum hier en daar wat verkeersborden en verwijzingen plaatsen om duidelijk te maken dat het Dorpsplein is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dan zal het niet meer mogelijk zijn vanaf de Stationsweg de Dorpsstraat in te rijden. Verdere beperkingen qua rijrichting zullen duidelijk worden aangegeven, waarbij sluiproutes onmogelijk worden.