Vervallen bankje: wat moeten we ermee

Algemeen
Bijna 85 jaar geleden werd ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernard een bank geplaatst. Het is in de laatste jaren in verval geraakt.
Bijna 85 jaar geleden werd ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernard een bank geplaatst. Het is in de laatste jaren in verval geraakt. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Bijna 85 jaar geleden werd ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernard een bank geplaatst. Het kwam tot stand met de medewerking van vele schoolkinderen. Die verzamelden vele soorten stenen, die uiteindelijk in de bank terecht kwamen.

door onze verslaggever Aat Tóth

De architect was D. van Diepen. In die jaren straalde het pleintje nog iets van kneuterigheid uit, met zelfs een prachtige vijver. Nu is het in verval en wordt het bankje gebruikt door bierdrinkers en wordt als vuilstort gebruikt.

Het bankje heeft achterstallig onderhoud. Dus wat moeten we ermee? Knappen we het op of wordt het ontmanteld? 

Na informatie bij de gemeente Castricum blijkt dat de bank een gemeentelijk monument is. Dus is de gemeente eigenaar. Deze hebben gezien dat herstel nodig is. Ze zijn nu bezig met een plan van aanpak hiervoor. Naar verwachting volgend jaar zijn de herstelwerkzaamheden en ziet de bank er weer als nieuw uit. 

Even geduld dus.