Noodfonds voor acute nood

Algemeen
Bestuur van het Noodfonds met v.l.n.r. bestuurslid Henk Tesselaar, penningmeester Cees van den Berg, voorzitter Ton Borst en secretaris Francien Rosing.
Bestuur van het Noodfonds met v.l.n.r. bestuurslid Henk Tesselaar, penningmeester Cees van den Berg, voorzitter Ton Borst en secretaris Francien Rosing. (Foto: Aart Toth)

CAL - Er zijn onder ons die nog nooit van het ‘Noodfonds’ gehoord hebben, of denken dat is toch niet nodig in onze gemeente. Dat blijkt in de praktijk anders te zijn en mensen in noodsituaties schreeuwen het nu eenmaal niet van de daken. De meeste zaken die de ‘Stichting Noodfonds gemeente Castricum’ behandelt gebeuren daarom in anonimiteit voor de omgeving. Het ‘Noodfonds’ werkt ongekleurd. Dat wil zeggen het fonds niemand in de samenleving uitsluit. Iedereen die op wat voor manier dan ook een beroep doet op het Noodfonds wordt serieus onder de loep genomen en zo mogelijk weer op de been geholpen.

door onze verslaggever Aart Tóth

Onder andere via het sociaal domein Socius dat een maatschappelijk werkorganisatie is krijgt het ‘Noodfonds’ signalen waar het fonds zou kunnen inspringen bij financiële problemen. Ook via het Sociaal Wijkteam kunnen verzoeken worden ingediend om hulp of bemiddeling richting Noodfonds. Dat kunnen bijvoorbeeld Castricummers zijn met huurschulden, problemen met uitkeringen, niet kunnen betalen jeugdlidmaatschap kind voor sportvereniging en zo meer. “onlangs zijn laptops verstrekt aan kinderen, die onderwijs via een laptop kregen maar die niet konden aanschaffen”, vertelt secretaris Francien Rosing aanBewoners van onze gemeente in maatschappelijke armoede helpen wij in stilte

Middelen via kerken

Het ‘Noodfonds’ krijgt zijn middelen via de kerken in Castricum, Bakkum en Limmen, dus van alle geloofsrichtingen zonder verdere binding daarmee. Buiten de bijdrages van de kerken zijn er giften van particulieren en bedrijven aan het ‘Noodfonds’. Het ‘Noodfonds’ werkt alleen maar met vrijwilligers die medebewoners met problemen proberen te helpen. “Er blijkt toch nog wel zogenaamde ‘stille armoede’ te bestaan binnen onze gemeente. Het is niet zo dat wij meteen de portemonnee trekken, dat gebeurt altijd in overleg met Socius. Medebewoners van onze gemeente in maatschappelijke armoede helpen wij via de ‘achterdeur’ in stilte en anoniem”, aldus voorzitter Ton Borst. “Wij leveren hulp van het strand van Bakkum tot het pontje van Akersloot. Dit is het werkgebied van het ‘Noodfonds’.” 

Schrijnende gevallen

Penningmeester Cees van den Berg vult aan: “Dat wij recent ook schrijnende gevallen hebben geholpen bij nieuwe bewoners in de flex-woningen. Daar komt het helaas voor dat de huur van ruim 500 euro per maand (borg van 500 en servicekosten van 200 euro per maand) ook voor problemen zorgt. Zeker in de startperiode is daar bijspringen nodig en ook springen wij bij via ‘Vluchtelingenwerk’ bij hulpverzoeken die veelal te maken hebben met taalproblemen.” Veel vluchtelingen hebben wel een hogere opleiding genoten in hun thuisland, maar komen hier nog moeilijk aan het werk. Soms verstrekt het Noodfonds ook leningen om de herstart te versnellen. 

Afsluitend neemt voorzitter Ton Borst nog even de statuten door van de ‘Stichting Noodfonds Castricum’. “Wij willen kerkelijke en andere groeperingen bewust maken van de benarde sociaal-maatschappelijke situatie van mensen die door ongunstige omstandigheden en een minimaal inkomen in het levensonderhoud moeten voorzien: saamhorigheid met en tussen deze mensen te bevorderen. Giften te verstrekken aan inwoners van de gemeente Castricum die in een individuele noodsituatie verkeren en de overheid en andere instanties geen directe hulp kunnen bieden.”

Afbeelding