Elektrische deelauto`s in aantocht - In de gemeente Castricum

  Nieuws
Harmen Brandse van CALorie (l) en Johan Janse van Buurauto (r) ondertekenen de intentieovereenkomst. (foto aangeleverd)
Harmen Brandse van CALorie (l) en Johan Janse van Buurauto (r) ondertekenen de intentieovereenkomst. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

CASTRICUM - Er komen drie elektrische deelauto’s in Castricum. Dat heeft energiecoöperatie CALorie afgesproken met bedrijf Buurauto uit Amersfoort. De intentieverklaring hiervoor is getekend.

CALorie heeft daarbij een speciaal concept bedacht. Twee auto’s worden ‘gewone’ personenauto’s die coöperatief gedeeld worden door een groepje bewoners. Dat zijn Nissan Leafs. De derde elektrische deelauto – een Peugeot Partner bestelauto – wil CALorie tegen schappelijke voorwaarden openstellen aan alle bewoners van de gemeente. Deze laatste auto kan bijvoorbeeld heel geschikt zijn om slechts een of twee keer per jaar te gebruiken als je grote spullen moet verplaatsen.
Via een enquête op de eigen website en een publieksavond heeft CALorie de animo gepolst voor elektrische deelauto’s. “De repons is voor ons voldoende om een start te maken met elektrisch autodelen”, aldus Harmen Brandse, penningmeester van CALorie. “We verwachten dat onze deelauto’s gaandeweg ook nog meer in trek zullen komen, als mensen ze zien rijden en er meer over gesproken wordt.”
De kosten van het deelauto-rijden zijn voor veel geïnteresseerden een belangrijk onderwerp, zo komt uit de inventarisatie. Volgens Buurauto zijn veel mensen niet gewend om verder te kijken dan de kosten van benzine versus die van stroom, per gereden kilometer. “Als je de kosten van onder meer aanschaf en onderhoud meeneemt”, zegt Johan Janse van Buurauto, “dan kom je met een deelauto goedkoper uit, tenminste bij een niet zo hoog aantal kilometers per jaar.” CALorie verwacht in november te starten met de drie deelauto’s. Meer informatie lezen en (voor)inschrijven kan via de website www.calorieenergie.nl.

Meer berichten