Het is altijd oppassen geblazen in zee

Toerisme
Commandant Harrie Hamakers (achter de verrekijker) en de andere lifeguards van Reddingsbrigade Castricum op hun post. Ze wijzen  naar de muien in zee.
Commandant Harrie Hamakers (achter de verrekijker) en de andere lifeguards van Reddingsbrigade Castricum op hun post. Ze wijzen naar de muien in zee. Foto: Theo Annes

CASTRICUM - Het gevaar van muien en zeestroming is onder onze aandacht sinds het dodelijk ongeval bij Ameland, waarbij een Duits meisje van 14 verdronk. Afgelopen zondag verdronk opnieuw iemand, een Poolse man van 37. Hij deed een poging om drie kinderen te redden in de zee bij Julianadorp in Noord-Holland. Maar neemt het aantal slachtoffers, dat omkomt in zee, ook in aantallen toe? En ligt het gevaar voor de verdrinkingsdood ook bij Castricum aan Zee op de loer? We vroegen het aan de Reddingsbrigade (Nederland en) Castricum.

Er zijn hier niet meer muien dan in andere jaren, maar verraderlijk blijven ze altijd!Het is altijd oppassen geblazen in zee. Maar op de vraag of de zee dit jaar gevaarlijker is dan andere jaren, daar doet Reddingsbrigade Nederland geen uitspraak over. De woordvoerder van de Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden: “Muien blijven verraderlijk en de zee is altijd onstuimig. Het is altijd oppassen geblazen. We doen zelf geen onderzoek, maar we houden wel data bij om een goed beeld te verkrijgen hoe druk het is gemiddeld is en hoe intensief er hulp verleend is. We kunnen daarmee monitoren welke capaciteit nodig is. Lokaal bepalen alle stranden zelf welke bezetting zij denken nodig te hebben.”

Aanzienlijk meer toeristen

Bij mooi weer en met een druk strand zijn dat in Castricum al snel dertig lifeguards. Het is dit jaar drukker dan nadere jaren en er zijn aanzienlijk meer toeristen, weet commandant Harrie Hamakers. We treffen Hamakers op zijn vertrouwde post aan zee. “Er zijn hier niet meer muien dan andere jaren en ook niet meer ongelukken gebeurd bij ons”, aldus Hamakers. “Er wordt wel eens iemand onwel of er raken soms kleine kinderen zoek. De muien blijven ook hetzelfde, ze blijven wandelen. In zee nabij de paviljoens zijn er twee. Een grote en een wat kleinere mui. We hebben dit jaar op dit strand nog geen grote problemen gehad. Vandaag trekken de muien licht, maar morgen of over een paar weken kan dat zomaar sterk veranderen. Zondag hebben we daarom wel waarschuwingsborden geplaatst, ook vanwege de lichte trek.”

Loop langs de post

De Reddingsbrigade Castricum heeft in het hoogseizoen altijd een vaste bezetting op het strand, met vrijwilligers die door de reddingsbrigade zijn opgeleid, met altijd een commandant, een chauffeur en twee mensen die kunnen varen. In gemeente Castricum worden de inwoners elk jaar goed voorgelicht door de SDRB met een voorlichtingsflyer over het recreëren in zee. Het is verstandig die flyer goed door te lezen. Het is daarnaast ook goed om op de stranddag zelf ook even langs de post van de brigade te lopen, daar waar ook de EHBO zit. “Strandgasten mogen gerust even langskomen, voordat ze zich installeren op hun handdoek”, laat Hamakers weten. “Handig, want bij ons staat ook het getijdenbord. Men kan dan ook vragen stellen. Wij kunnen dan voor die dag aanwijzingen geven, waar op te letten. Het is bijvoorbeeld handig te weten dat wanneer het oostenwind is, je niet met je luchtbedje in zee moet gaan dobberen. Dan loop je gevaar dat je snel afdrijft. Bij ons ligt trouwens ook de flyer, om mee te nemen.”

Voor kinderen zijn er bij de post ook polsbandjes te verkrijgen, waarop een telefoonnummer geschreven kan worden. Zo kan de brigade kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt snel terugbrengen.”

Voorlichtingscampagne 

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde de campagne ‘Aan de slag voor meer veiligheid’, met tips voor zee en binnenwater, informatie over muien, en tips voor zwemmen in open water. Alle onder de noemer ‘Tips voor meer veiligheid’, aansluitend bij de gezamenlijke missie van Reddingsbrigade Nederland en de bij haar aangesloten reddingsbrigades: meer veiligheid in, op en langs het water.

Muien herkennen

Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin - de verdieping in het zand van het strand evenwijdig aan de kust - naar open zee stroomt. Muien zitten echter ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn; de zogenaamde tweede en derde banken. Die muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding.

In muien is de stroming sterk, soms tot wel 8 kilometer per uur, en deze trekt altijd richting open zee. Iedere zwemmer, hoe geoefend ook, wordt er doodmoe van en redt het niet. Beter is het om met de stroming mee te gaan en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers en/of lifeguards te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek!

Onderstroom

Bij westenwind staat er zelfs een sterke onderstroom naar open zee. Wanneer een bader of zwemmer door een golf omvergeduwd wordt, kan hij of zij door de onderstroom een stuk van de kust af getrokken worden. Het is daar dieper en kouder. Staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Baders en zwemmers kunnen in paniek raken of door extra krachtsinspanning kramp krijgen, waardoor zwemmen mogelijk zelfs niet meer kan.

Over Reddingsbrigade Nederland

De statutaire naam van Reddingsbrigade Nederland is Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). De KNBRD is in 1917 opgericht als Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen. Bij Reddingsbrigade Nederland zijn 157 reddingsbrigades aangesloten met in totaal 23.000 leden, waarvan zo’n 2750 goed opgeleide vrijwilligers als lifeguard actief zijn op het strand, bij binnenwater en in zwembaden. Reddingsbrigade Nederland, dat beschikt over een professioneel ondersteunend Landelijk Bureau in IJmuiden, is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en afhankelijk van financiële ondersteuning door derden.

Reddingsbrigade Nederland is aangesloten bij de International Life Saving Federation (ILS), de International Life Saving Federation of Europe (ILSE) en NOC*NSF. De lifesavingsport is erkend door het International Olympic Committee (IOC). Daarnaast bestaan samenwerkingsverbanden met onder andere het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).

Poster 'Tips voor meer veiligheid - Mui' van de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding