Atelierbezoek

Jubileumjaar voor Atelier Anders Bekeken

Zorg
Jola in het ruime atelier Anders Bekeken.
Jola in het ruime atelier Anders Bekeken. (Foto: Mieke Rozing)

DUIN EN BOSCH -  Onze verslaggever Kunst Mieke Rozing bracht een bezoek aan Atelier Anders Bekeken op landgoed Duin en Bosch. Het ruime atelier viert haar tien jarig bestaan en wordt gerund door Herstelcoach Beeldend Jola Brokking voor Reakt. Het kunstproject is er om mensen te ondersteunen die tijdelijk wat minder goed in hun vel zitten (psychisch of lichamelijk). In het atelier kunnen deelnemers zich op creatief gebied ontplooien. Deelnemers die in het atelier werken zijn via de gemeente ingeschreven. Jola Brokking en Debby van der Himst geven een rondleiding door het atelier en vertellen honderduit over de mogelijkheden.

door Mieke Rozing en Sylvia Bakker

Tekst loopt door onder de foto

Jola heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen op het creatieve vlak. Jola begint te stralen als ze vertelt dat dit een jubileumjaar is voor Atelier Anders Bekeken. “In september vieren wij ons tienjarig jubileum hier op het landgoed, met een expositie in De Oude Keuken.”

Tekst loopt door onder de foto

Jola bladert door een map met inspirerende kunstwerken. (Foto: Mieke Rozing)

Het kunstproject van Jola is opgericht om mensen een opstap te bieden om zichzelf verder te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel de deelnemers weer perspectief te geven. Dit project is primair op creativiteit gericht, maar secundair worden er ook diverse andere ontwikkelingsgebieden meegepakt. Jola: “Hierbij moet je onder andere denken aan het stimuleren van doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en het vermogen tot samenwerken.”

Uiteindelijk een eigen handschrift ontdekken

Het middel is kunst. De deelnemers bestuderen tijdens het project allerlei kunstvormen, om vervolgens te ontdekken welke stijl bij hen past. Ook vragen als ‘Hoe raak ik geïnspireerd?’ ‘Welke materialen passen bij mij?’ ‘Hoe leer ik?’ worden beantwoord. “Zo ontdekt iedereen uiteindelijk een eigen handschrift op het gebied van tekenen, schilderen en/of keramiek”, weet Jola.

Jola vindt het fantastisch om de ontwikkeling bij mensen van dichtbij mee te mogen maken. Ze zegt hierover: “Het gebeurt regelmatig dat mensen binnenkomen en zeggen dat ze niets kunnen. Maar dan gaan ze aan de slag en als je dan ziet dat ieder zijn eigen weg gaat, in zijn element raakt, dan is dat voor mij echt smullen.”

Debby vindt het heel fijn dat er een plek is waar ze zich heeft kunnen ontplooien en met haar ontwikkeling aan de slag heeft kunnen gaan. “Dit atelier is echt een soort veilige haven voor mensen, een plek waar je (h)erkenning vindt bij elkaar.”

Jola: “Ik ben heel blij dat we weer bezig mogen zijn in het atelier, met maximaal 7 personen. Door de kleinere groep heb ik nu veel meer tijd en aandacht voor de mensen.”

Dagen anders inrichten tijdens lockdown

Debby vond het in het begin van de periode heel moeilijk dat het atelier dicht was tijdens de lockdown: “Ik miste de structuur, mijn andere activiteiten. Mijn vrijwilligerswerk stopte ook waardoor ik mijn dagen anders moest gaan inrichten. Ik merkte wel dat ik het weer snel kon oppakken, omdat ik het door mijn situatie - geen betaald werk en dus minimum inkomsten - gewend ben om mezelf te moeten vermaken door bijvoorbeeld in de natuur dingen te doen die gratis zijn. Wat mij opvalt is dat mensen die normaal gesproken overal aan kunnen deelnemen, omdat ze genoeg geld hebben en gezond zijn, veel meer moeite hebben met de huidige beperkingen.”

Tekst loopt door onder de foto

Een van de werken van Debby van der Himst. (Foto: Mieke Rozing)

Door ontwikkelen van het kunstproject

Jola richt zich voor de toekomst graag op het door ontwikkelen van het kunstproject. “Hoe kunnen we het mooie wat hier ontstaat en het werk dat hier wordt gemaakt meer naar buiten brengen. Maatschappelijk meer aansluiting vinden, elkaar inspireren, versterken, interactie en samenwerken zijn hierbij belangrijke doelen. Dit kan bijvoorbeeld door in de toekomst deel te nemen aan de kunstfietsroute of andere (kunst)evenementen in de regio.”

Debby wil vooral blijven schilderen en meedoen aan exposities: “Door dit project voel ik me veel beter in mijn vel, hierdoor doe ik nu ook vrijwilligerswerk en mijn doel is op termijn betaald werk vinden!”  

Debby geeft onze lezers graag een thuisopdracht mee. Bekijk de opdracht in deze video: 

Wij zijn nieuwsgierig naar de resultaten ;0)) Deel ze op Facebook Rodi Castricum