Afscheidsalbum is grote wens van Rob Bolland

Algemeen
Rob Bolland samen met zijn goede vriend René Bom bij Max Guitar op Scheveningen.
Rob Bolland samen met zijn goede vriend René Bom bij Max Guitar op Scheveningen. ((Foto: Martin Reitsma))

Muzikant en producer Rob Bolland is onlangs weer in Den Haag gaan wonen. Ondanks zijn ongeneeslijke ziekte werkt hij aan een nieuw album. Met zijn goede vriend René Bom fietst hij naar Max Guitar op Scheveningen voor dit interview.  De oud-nachtburgemeester van Den Haag haalt anekdotes op over hun gezamenlijke ervaringen. Filmmaker John Meijer legt het interview vast op film. 

Door Martin Reitsma

Den Haag - Zelf kreeg hij in 2017 de diagnose, pas in 2020 werd algemeen bekend dat Rob Bolland een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. De muziekproducent weet dat hij op enig moment zal overlijden aan de ziekte. Toch blijft hij positief. “Ik kreeg minstens 35 bestralingen en een reeks chemokuren. Mijn gezicht is kapotbestraald en de pijn voel ik iedere dag”, vertelt Bolland. “Vandaag heb ik een goede dag en energie. Mijn grote vermoeidheid zie ik meer als een beperking dan als een belemmering. Voordat het einde eraan komt wil ik nog een enorme laatste wens voor mezelf en mijn dierbaren in vervulling laten gaan: een afscheidsalbum met Engelstalige nummers die heel dicht bij mij liggen. 

De teksten van de liedjes voor dit album hebben allemaal betrekking op zijn leven. “Ik ben twintig jaar gebrouilleerd geweest met mijn broer Ferdi, maar dat hebben we enige tijd geleden bijgelegd. Het is algemeen bekend dat ik van producer Willem van Kooten nog veel geld tegoed heb. Ferdi accepteerde een schikking, ik blijf zelf strijdbaar. Ik hoop er nog steeds met hem uit te komen.” 
Vanaf 1971 werkten de broers Rob en Ferdi vanuit Den Haag samen onder de naam Bolland & Bolland. Ze kregen een contract bij een platenmaatschappij, en traden in 1972 op in het programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys. Hits zoals Summer of ‘71, Wait For The Sun, Florida en Mexico I Can’t Say Goodbye volgden. In 1975 volgde hun tweede album, simpelweg Bolland & Bolland genaamd. De broers besloten daarna zelf te gaan produceren, hetgeen in 1978 resulteerde in hun plaat Spaceman. In de jaren tachtig werd Rob samen met zijn broer Ferdi wereldberoemd met hun werk voor anderen zoals Samantha Fox en Status Quo die hun song In The Army Now opnam en een grote hit daarmee scoorde. Ook schreven ze voor Falco hits als Jeanny en Rock Me Amadeus dat de eerste plaats haalde in Amerika. Ook in andere Europese landen behaalden ze succes. In de jaren daarna bleef Rob Bolland actief in de muziek en schreef onder meer voor girls en boybands en een musical. Ook was hij diverse keren te zien op evenementen zoals Parkpop en het Haags Beatfestival. Bolland: “Ik weet dat ik zal sterven, maar gelukkig is het moment niet bekend. Daarom blijf ik positief in het leven staan. Het heeft ook geen zin nu aan dát moment te denken.” Ik vraag hem tenslotte hoe hij wil worden herinnerd. “Als goede muzikant en goed mens”, besluit hij.