Aanhoudingen en sluiting supermarkt tijdens integrale handhavingsactie

Algemeen
Burgemeester Jan van Zanen, was aanwezig bij deze actie en sprak met meerdere deelnemers.
Burgemeester Jan van Zanen, was aanwezig bij deze actie en sprak met meerdere deelnemers. ((Foto: Valerie Kuypers))

Vijf aanhoudingen, tientallen boetes en de sluiting van een supermarkt. Dat is de opbrengst van de integrale handhavingsactie die vrijdagavond werd uitgevoerd in de stadsdelen Escamp en Loosduinen.

De actie werd uitgevoerd door de gemeente Den Haag, politie, douane, Openbaar Ministerie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Stedin, HTM, HEIT en de brandweer. Het is de eerste keer dat de gemeente een stadsdeel overstijgende actie organiseerde in Den Haag, mede op verzoek van bewoners.

Burgemeester Jan van Zanen, was aanwezig bij deze actie en sprak met meerdere deelnemers. Van Zanen: “De actie is gehouden om misstanden aan te pakken. Na elke handhavingsactie is Den Haag weer iets veiliger en leefbaarder. Uit de resultaten blijkt dat er genoeg werk te doen is.”  

Tijdens de actie werd de eigenaar van een voertuig opgemerkt door een ANPR-camera’s van de politie bleek nog een forse belastingschuld bij de gemeente Den Haag open te hebben staan. Toen daar beslag op werd gelegd, leidde dit voertuig naar mogelijke misstanden in een supermarkt. Daar werden mogelijk vervalste merkgoederen aangetroffen, maar ook wapens en munitie.
Een controle van het handhavingsteam, Stedin, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en douane van een andere supermarkt in de wijk leidde tot de vondst van ruim 2500 sigaretten waarover geen accijns werd geheven. Ook lag er drugs waarvoor iemand werd aangehouden. De eigenaar heeft de winkel voor een afgesproken periode van twee weken vrijwillig gesloten, in afwachting van het besluit van de burgemeester.

Naast overbewoning en misstanden met de adresinschrijvingen en uitkeringen, stuitten de diensten tijdens de handhavingsactie ook op een drugspand. Dit leidde tot een aanhouding.
Verder werden tientallen boetes uitgeschreven voor onder andere andere fietsen op de stoep, niet betalen voor openbaar vervoer en andere overtredingen in het verkeer. Ook voor bedelen en alcoholgebruik werden boetes uitgeschreven. In een groot gedeelte van de wijk geldt een alcohol- en bedelverbod geldt.

Een vermoedelijke handelaar van drugs probeerde de controle te ontkomen door weg te rennen en in een sloot te springen. Hij ontsprong de dans niet. Met een koud en nat pak werd ook hij geboeid afgevoerd. 

In totaal werden tijdens deze actie vijf personen aangehouden. Naar één arrestant wordt nader onderzoek ingesteld op verdenking van witwassen. Dit betrof een zwartrijder in het openbaar vervoer. Ondanks dat hij een uitkering ontvangt, droeg hij enkele duizenden euro’s contant geld bij zich waarvoor hij geen verklaring kon geven.

De actie heeft volgens de gemeente voor de wijk mooie resultaten opgeleverd.