Luister zondag naar de Helderse zender LOS Nostalgia

Algemeen
Opening damesmodezaak Gré Quast in 1957. Dertien jaar later, in juli 1970, verdween het uit de binnenstad.
Opening damesmodezaak Gré Quast in 1957. Dertien jaar later, in juli 1970, verdween het uit de binnenstad. (Foto: aangeleverd)

De laatste zondag deze maand komen in Los Nostalgia onderwerpen van juli 1970 (halve eeuw terug) voorbij. Wie regelmatig winkelde in de Spoorstraat merkte op dat in juli 1970 de damesmodewinkel van Gré Quast ging verdwijnen.

Modezaak Gré Quast genoot plaatselijke bekendheid. Eigenaresse E.J. Adrian-Postma betreurde het dat zij de zaak, door haar moeder opgezet, wegens gezondheidsredenen moest opgeven. Gré Quast die in 1970 nog boven de zaak woonde opende op 17 september 1932 het confectiebedrijf onder haar meisjesnaam op de hoek van de Spoorstraat en Breewaterstraat. Tijdens de oorlog brandde de winkel, getroffen door een Duitse brandbom, tot de grond toe af. In december 1945 ging Gré Quast verder in een gehuurd pand aan de Keizerstraat. Op 29 mei 1957 verrees de nieuwe zaak aan de Spoorstraat, hoek Breewaterstraat. Quast bouwde een speciale klantenkring op, die altijd kon rekenen op exclusieve modellen en een persoonlijke behandeling.

Ch. Francois van detectivebureau Confidence liet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Volgens de media had hij de nodige kennis opgedaan bij zijn collega en vriend K. Reijers, van recherchebureau De Zwaluw, die dit beroep al geruime tijd uitoefende. De veelomvattende taken van Francois bestonden uit het bewaken van geldtransporten, huwelijksproblematiek en bedrijfsspionage. Hij verzekerde zijn klanten 100% discretie. Hoewel de Helderse Courant er een artikel aan had gewijd, zijn over de resultaten weinig bekend. Na verloop van tijd is dit detectivebureau geruisloos verdwenen. In het tweede uur een interview met Ch. Francois.

Het ex-hoofdbestuurslid van de Vereniging voor Belangenbehartiging van Schepelingen bij de Zeemacht (VBZ), Joop Swarte, slaagde in juli 1970 voor de akte Nederlands M.O. A. Hij verklaarde zich die maand het auteurschap van het jubileumboek 25 jaar VBZ op zich te nemen.

Joop Swarte trad 14 januari 1950 in dienst bij de Koninklijke marine in de kwaliteit van hofmeester derde klasse. Op 1 februari 1954 maakte hij een overstap naar de navigatie-gevechtsinformatiedienst. In dat dienstvak bekleedde hij de rang van sergeant-majoor.

Uitzending zondag 26 juli van 12.05 tot 15.00 uur.