Luister naar LOS Nostalgia

Algemeen
De Parallelweg, van oudsher al geplaagd bij wateroverlast, leverde 30 juli 1980 een ouderwets beeld op.
De Parallelweg, van oudsher al geplaagd bij wateroverlast, leverde 30 juli 1980 een ouderwets beeld op. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De binnenstad van Den Helder had op 30 juli 1980 voor een deel blank gestaan als gevolg van een wolkbreuk die gepaard ging met zwaar onweer. In amper een uur tijd was er 38,6 mm regen gevallen, veel kelders en winkels waren onder water gelopen. Zowel de Parallelweg als het tunneltje aan de Brakkeveldweg veranderden in een kolkende rivier. Op vele andere plekken moest het verkeer worden omgeleid. Even buiten Den Helder viel er zelfs nog meer regen want de meteo dienst op vliegkamp ‘De Kooy’ registreerde zelfs 47,4 mm water. De wolkbreuk die Den Helder trof gaf de gemeentelijke dienst handenvol werk. Zo kwamen er honderden telefoontjes binnen van mensen die last hadden van klein en groot wateroverlast.

De brandweer was met 15 man en 4 wagens actief en er werden op 19 adressen pompen ingezet waar de wateroverlast het hoogst was. De reinigingsdienst ging het water met twee kolkenzuigers te lijf. De straten stonden mede blank omdat het persriool gemaal de enorme hemelval in korte tijd niet verwerken kon. Wateroverlast, vooral in het verleden een terugkerend gebeuren, is één van de onderwerpen die in de komende Nostalgia ter sprake zal komen.

Nieuwedieper Frans Klut heeft over dit onderwerp veel documentatie verzameld en is zondagmiddag te gast in Nostalgia. In Haarlem is een interview opgenomen met Jaap Plas. Hij was in de jaren vijftig medewerker van de belastingdienst aan het Koningsplein en bewaard heeft veel herinneringen aan. Het uit 1898 daterend voormalig belastingkantoor behoort tot een van de beeldbepalende panden in het stadshart en wordt momenteel grondig opgeknapt. Verder is een bezoek gebracht aan horecaondernemer Jack Bregman, uitbater van café ‘De Blauwe Stoep’ aan de Koningstraat. Dit pand heeft een zeer rijke historie en is en heeft sinds januari 1960 een horecabestemming. In het derde uur een overzicht van de Engelse hitparade van augustus 1980 met o.a. muziek van Abba (The winner takes it all), Diana Ross (Upside down), Sheena Easton (Morning train) e.v.a.

Uitzending: zondag 2 augustus van 12.05 tot 15.00 uur.