Broek op Langedijk decor voor Songfestivalact

Algemeen
Let vanavond extra goed op als Kroatië aan de beurt is!
Let vanavond extra goed op als Kroatië aan de beurt is! (Foto: aangeleverd)

ROTTERDAM/BROEK OP LANGEDIJK - In 2019 won Nederland voor het eerst sinds 1975 het Eurovisie Songfestival. Traditiegetrouw zou het Eurovisie Songfestival daardoor in 2020 in Nederland gehouden worden, ware het niet dat het coronavirus en de resulterende lockdown in Nederland en de rest van de wereld roet in het eten gooiden. In het najaar van 2019 konden we nog niet weten dat Nederland in 2020 op slot zou gaan. Wanneer een vrijwilliger in het voorbijgaan bij de balie van Museum BroekerVeiling dan ook noemt dat er op de website van het Eurovisie een oproep staat om mooie locaties in Nederland in te sturen voor het maken van de postcard filmpjes die voorafgaand aan alle liedjes worden gedraaid denkt receptioniste Renée Korver-Michan ‘Ach waarom niet?’.

Dezelfde dag nog wordt Museum BroekerVeiling en het naastgelegen Rijk der Duizend Eilanden opgegeven als filmlocatie. “Ik dacht nog, dat gaat hem waarschijnlijk nooit worden, maar niet geschoten altijd mis!”, aldus Renée.

Kandidaat voor locatie

Door Corona vond in 2020 een aangepaste versie van het festival plaats, maar in het najaar van 2020 kregen locaties die zich eerder hadden opgegeven een oproep om het vooral weer te proberen voor 2021. Weer wordt nog dezelfde dag het museum en Rijk der Duizend Eilanden als locatie ingestuurd. In januari wordt er telefonisch contact opgenomen met het museum en komen we erachter dat het prachtige Rijk der Duizend Eilanden als kandidaat is voorgesteld voor een locatie. Helemaal zeker is het nog niet, er vinden vooraf twee bezoeken plaats waarin de producer en de regisseur de locatie kritisch bekijken en alle details rond de opnames door bespreken. Ook wordt er contact gezocht met Stichting Veldzorg, de beheerders van het gebied.

Absolute geheimhouding

Begin maart hoort de contactpersoon bij Museum BroekerVeiling tot grote blijdschap dat het Rijk der Duizend Eilanden als één van 39 filmlocaties zijn die uit de ruim 750 ingezonden locaties zijn gekozen. Wel wordt ons op het hart gedrukt dat een voorwaarde absolute geheimhouding is. Door weersomstandigheden wordt de draaidag voor het filmpje een aantal keer verzet, maar op vrijdag 19 maart vanaf 09.00 is het dan eindelijk zover. In de ochtend wordt het huisje dat 2 meter breed, 3,60 meter lang, 2,90 meter hoog is en bovendien meer dan 20 kilo weegt op een dekschuit gehesen en samen met een berg aan decor naar een eilandje in het Rijk der Duizend Eilanden gevaren. Gedurende de hele dag is het een komen en gaan van bootjes geladen met filmcrew en decor.


Een professionele cameraploeg was een hele dag bezig met het opzetten van dit decorstuk.

In de middag worden er nog opnames gedaan met een drone vanuit de lucht. Uiteindelijk wordt om 19.00 het huisje door een vermoeide groep mensen van het Eurovisie team en van Museum BroekerVeiling weer terug gevaren naar de kade. Een deel van de cameraploeg is dan al doorgereden naar Amsterdam, waar de postcard van Ierland nog diezelfde avond zal worden opgenomen. Op de dag van de opnames horen de betrokken medewerkers van Museum BroekerVeiling pas het land dat is gekoppeld aan de locatie het Rijk der Duizend Eilanden: het land Kroatië waar zangeres Albina Grcic het nummer Tick-tock zal zingen.

Hopen op finale

“We hopen eigenlijk wel een beetje dat ze doorgaat naar de finale, dan wordt het filmpje twee keer vertoond, tijdens de eerste voorronde dinsdag 18 mei en tijdens de finale op zaterdag 22 mei!” bemerkt receptioniste Renée Korver-Michan. “Nou ja ik heb eigenlijk niet zoveel met het Eurovisie, maar deze keer ga ik zeker kijken!” zegt Jan-Willem Lakemond, één van de vrijwilligers van Museum BroekerVeiling die hielp op de dag van de opnames.