Jeugd Volendam van de straat door sportclinics op zaterdagavond

Algemeen
De kick off van K1 vechter Hoost werd enthousiast ontvangen.
De kick off van K1 vechter Hoost werd enthousiast ontvangen. Foto: aangeleverd

VOLENDAM - De jeugd laten sporten op zaterdagavond; een ambitieus plan. Toch zijn ze daar in Edam-Volendam mee gestart. En het werkt. Het werkt goed. De animo is ervoor en de reacties zijn positief. Lucas Keizer keek met de gemeente naar een passende oplossing voor de (hang)jeugd. “Om de jeugd te motiveren hebben wij de komende zaterdagavonden in sportcentrum Atlas diverse sportclinics. K1-vechter Ernesto Hoost had de eer afgelopen zaterdagavond de kick off te verzorgen. “De jeugd was razend enthousiast”, aldus Keijzer. “Snel na de aankondiging zaten de lessen al snel vol!”

“De kick off van K1-vechter Ernesto Hoost werd enthousiast ontvangen”

Keijzer vertelt: “Omdat de horeca dicht is vanwege corona, de jeugdcompetities stilliggen en we in een gedeeltelijke lockdown zitten is er voor jongeren tussen de 12 en 18 gewoon niet veel te beleven. Wat je krijgt is dat ze zich gaan vervelen en gaan hangen op straat zeker op zaterdagavond. Dit zorgt uiteraard voor overlast bij omwonenden.”

Bekende sporters

Er is dus gekeken naar een oplossing om de jeugd letterlijk van de straat te krijgen. “Zo werd het idee geboren om de komende periode sportclinics aan te bieden in sportcentrum Atlas.” Om de jeugd te motiveren zijn een aantal bekende sporters aangetrokken zodat ze worden getriggerd deel te nemen.

Jongeren motiveren

De kick off was zaterdag, waar niemand minder dan K1-vechtsporter Ernesto Hoost, een boxing clinic gaf. Hoost won maar liefst 4 maal het K1 toernooi in Japan. Dit lijkt de jongeren te motiveren en aan te spreken. Daarnaast heeft Ernesto ervaring met moeilijk opvoedbare jeugd. “De clinics zaten heel snel vol en er werd er enthousiast gereageerd op de clinic. Ernesto gebruikte tijdens de kick off een combinatie van sport en educatie. Zo gaf hij bijvoorbeeld tips over omgaan met je verlies en legde hij uit hoeveel spieren er aan het werk zijn tijdens een bepaalde oefening.” Niet alleen de jongeren bleken enthousiast ook de ouders. “We kregen na de clinic veel mailtjes van ouders die merkten dat hun kind voldaan thuiskwam!”, aldus Keijzer.

Planning

De komende weken staan er diverse leuke clinics op het programma. Zo kunnen jongeren zaterdag aanstaande meedoen aan ‘bungee fit’ door Janneke van Amelsvoort en de week erna is er een workout op de trampoline.

Jeugd kan zich inschrijven via alice@sportfestivalvolendam.nl