Deze Edammers en Volendammers kregen een lintje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: archief)

EDAM-VOLENDAM - In het kader van de jaarlijkse Lintjesregen ontvangen tien inwoners van onze gemeente dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. Vanwege alle maatregelen m.b.t. het coronavirus werden deze door de burgemeester uitgereikt aan de betrokkenen, in aanwezigheid van slechts een zeer beperkt aantal personen. De gedecoreerden zijn: Dhr. Ibo Souwer (Middelie) heeft de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen. Dhr. Gerro de Boer (Edam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen evenals de heren Rien de Vries (Edam), Henk Kraaij (Edam), Jan Steur (Volendam),  Jaap Molenaar (Volendam) en Léon Smit (Volendam). Mw. Griet Schilder-Veerman (Volendam), Mw. Aal Buijs-Schilder (Volendam) en Mw. Tiny Jonk-Schilder (Volendam) ontvingen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Dhr. Ibo Souwer (Middelie)

Dhr. Ibo Souwer (Middelie) heeft de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen vanwege de bijzondere wijze waarop hij invulling geeft aan zijn werk als huisarts en huisartsenopleider. Vanaf de start van zijn praktijk in Middelie is hij betrokken bij het verbeteren van de eerstelijnszorg en in het speciaal de zorg door huisartsen in de regio en daarbuiten. Naast de dagelijkse zorg in de praktijk is hij gepromoveerd op een onderzoek naar de heel alledaagse aandoening wintertenen. Zijn doel was om een behandeling te vinden, die de klachten van zijn patiënten kon verlichten. Voor dit ingewikkelde onderzoek vond de heer Souwer een hele nieuwe onderzoeksmethode uit, die toepasbaar is voor de huisartspraktijk. Een grote bijdrage aan het domein van methoden van onderzoek in de huisartsgeneeskunde. Huisartsen die promoveren zonder echte aanstelling bij een universitaire afdeling zijn een heel grote uitzondering. Bestuurslid bij de IJsclub Middelie.

Dhr. Gerro de Boer (Edam) 

Dhr. Gerro de Boer (Edam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten t.b.v.:

De stichting Kaasmarkt Edam, waarvan hij sinds 1998 voorzitter is en reeds vijf jaar daarvoor actief was als vrijwilliger binnen het Kaasdragersgilde. De heer De Boer is, als geboren en getogen Edammer, behalve aanspreekpunt voor de ruim negentig vrijwilligers van de kaasmarkt ook aanspreekpunt van eenieder die wat-dan-ook over de kaasmarkt wil weten! Zijn zeer uitgebreide netwerk strekt zich uit over de wijde regio, waarbij nog kan worden opgemerkt dat hij iedereen bij naam en toenaam kent! Dhr de Boer is ruim 40 jaar lid geweest van Koninklijk Fanfarekorps Edam en was voorzitter, commissaris van instrumenten en betrokken bij het ophalen van oud papier in Edam. Als hoornblazer betrokken (geweest) bij: - Last post - 4 mei Dodenherdenking Edam bij ceremonie bij het Egbert Snijdermonument en tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote kerk in Edam - Kerstnachtmis in Grote Kerk Edam - Paasochtenddienst in Grote Kerk Edam - Trompet en orgelspel in de Grote Kerk Edam tijdens de negen kaasmarkten in juli en augustus. Tevens is hij 23 jaar lang voorzitter geweest van de afdeling Noord-Holland van Vee&Logistiek Nederland en in die hoedanigheid tevens bestuurslid van het landelijk hoofdbestuur.

Dhr. Rien de Vries (Edam) 

Dhr. Rien de Vries (Edam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten t.b.v.:  

De Protestantse Kerkgemeente Edam en de voorlopers daarvan, waarbij hij twaalf jaar lang diaken is geweest en tevens voorzitter van het moderamen en in totaal al meer dan 20 jaar betrokken is als actief vrijwilliger. De vorming van de Stichting Kerkelijke Monumenten Edam (SKME). Sinds 2012 is hij betrokken geweest bij (de organisatie van) diverse herstelwerkzaamheden aan de Grote Kerk Edam. Ook is hij betrokken bij de NLDoetdag en de organisatie van de jaarlijkse oliebollenactie. Het projectkoor Edam en de ‘Kerk op wintersport’, beide sinds 2006.

Dhr. Henk Kraaij (Edam)  

Dhr. Henk Kraaij (Edam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten t.b.v.:

Edams mannenkoor Excelsior waarvan hij sinds 1980 bestuurslid/penningmeester is. De Nicolaascantorij: sinds acht jaar is hij hiervan bestuurslid/secretaris en reeds veel langer is hij hiervoor een actieve vrijwilliger voor meerdere activiteiten, zoals ondersteuning van de penningmeester en beheerder van het muziekarchief.

Mw. Griet Schilder-Veerman (Volendam)

Mw. Griet Schilder-Veerman (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor haar vrijwillige activiteiten t.b.v.:

De Stichting Klederdracht Volendam waarbij zij zo’n 23 jaar betrokken is, waarvan de laatste acht jaar als secretaris in het bestuur. Haar vrijwilligerswerk bestaat vooral uit het maken en herstellen van onderdelen van de klederdracht. Tevens is zij actief bij de jaarlijkse Kunstroute in Volendam. Kennisoverdracht over de Volendammer klederdracht wekelijks in de Volendam Experience. Tevens is mw Griet Schilder-Veerman voorzitter geweest van Fuikenvisserijvereniging St. Petrus tussen 2004-2019 en uit hoofde hiervan ook lid geweest van het Nederlands Aalcomité dat de opdracht heeft gekregen een aalherstelplan tot stand te brengen.

Mw. Aal Buijs-Schilder (Volendam)

Mw. Aal Buijs-Schilder (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor haar vrijwillige activiteiten t.b.v.:

De Volendammer Klederdracht, waarvoor zij zich reeds zo’n 50 jaar actief inzet door het maken, herstellen en reinigen van onderdelen van de klederdracht. Kennisoverdracht over de Volendammer klederdracht wekelijks in de Volendam Experience. Deelname aan promotieactiviteiten voor de Volendammer klederdracht tijdens bijv. de jaarlijkse Kunstroute, de Volendammer dag en de Open Monumentendag in Volendam.

Mw. Tiny Jonk-Schilder (Volendam)

Mw. Tiny Jonk-Schilder (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor haar decennialange vrijwillige activiteiten t.b.v. de katholieke parochie in Volendam:  Lid van de Parochieraad, werk- en stuurgroepen Communievieringen en Vormselvieringen. Lid van de werkgroep Ziekenpastoraat. De drijvende kracht achter de werkgroep rouwverwerking, waarbij zij de organisator was van regelmatig terugkerende groepsbijeenkomsten van personen waarvan de partner was overleden. Nog steeds vindt dit plaats, nu echter in de vorm van een regelmatig spreekuur.

Dhr. Jan Steur (Volendam)  

Dhr. Jan Steur (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn decennialange vrijwillige activiteiten t.b.v.:

De Interparochiële Caritas Volendam en het Ziekenpastoraat. De werkgroep rouwverwerking, samen met zijn partner Tiny Jonk-Schilder. Na zijn pensionering enkele jaren vrijwillig actief gebleven op de St. Jozefschool bij het begeleiden van leerlingen.

Dhr. Jaap Molenaar (Volendam)

Dhr. Jaap Molenaar (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten t.b.v.:

De Vrijwillige Brandweer Volendam, waarvan hij lid geweest is van 1965-2002 en van 1981-2002 bestuurslid/voorzitter van de vereniging was. In deze periode was de inkoop van materieel voor de brandweer nog niet gecentraliseerd in een Veiligheidsregio zoals nu. De heer Molenaar had als voorzitter een zeer belangrijke rol hierin en leidde de brandweer als ware deze zijn eigen onderneming. Na zijn verplichte pensionering bij de brandweer i.v.m. het bereiken van de 55-jarige leeftijd, richtte hij samen met andere oudgedienden de zgn. Sproeivereniging op. Deze club mensen was en is nog altijd beschikbaar als op hen een beroep gedaan wordt voor allerlei hand- en spandiensten, zoals het ophangen van sfeerverlichting tijdens de kermis en de wintermaanden. Tevens is dhr Molenaar actief voor Het Missiehuis in Volendam, waarvoor de heer Molenaar zich is gaan inzetten nadat hij geen actief lid meer was van de brandweer. Hier pakt hij allerlei voorkomende werkzaamheden op, zoals het stroomlijnen van de logistiek bij de voorbereiding van het vervoer van hulpgoederen.

Dhr. Léon Smit (Volendam)  

Dhr. Léon Smit (Volendam) heeft de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten gedurende bijna 30 jaar t.b.v. het Club- en Buurthuiswerk in Volendam: Gestart als begeleider van de kindersoos twee maal per week, vijf jaar lang. Daarna tot nu toe elke week begeleider van de tienersoos / Club Soda. Elke maand enthousiasmeert hij een groep vrijwilligers, die hij ook aanstuurt, voor de frisdisco in PX, en hiertoe bezoekt hij ook schoolklassen om die te enthousiasmeren. Vrijwilliger bij het jaarlijkse Slobbelandkamp, waarvan de laatste twaalf jaar als vrijwillig coördinator. Na de cafébrand is hij van 2001 tot 2011 een Actieve Supporter geworden. Hij was al die tijd actief deelnemer aan een supportersgroep die werd gecoached en begeleid door professionals. De leden van deze supportersgroep hebben gedurende een groot aantal jaren actieve steun verleend aan Brandslachtoffers en hun familieleden.