Edams museum feestelijk geopend

Algemeen
Sinds dinsdag kan het Edams museum weer worden bezocht.
Sinds dinsdag kan het Edams museum weer worden bezocht. (Foto: Evert Ruis)

EDAM – Het Edams Museum is eindelijk weer open. Na al die tijd dicht te zijn geweest vanwege de coronamaatregelen mocht dinsdag eindelijk de sleutel weer in het slot om bezoekers te kunnen verwelkomen. Er zijn de komende tijd twee exposities te bezichtigen: De tentoonstelling Zwervend Verwerf Ik. W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum in het Coopmanshuys en de schenkingstentoonstelling Verhalen van Edam; Nieuwe aanwinsten uit het jaar 2020 in het Stadhuis. Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld zijn blij weer van start te kunnen evenals de vele vrijwilligers .

Door Shelley Zuizewind

Conservator Julie Hengeveld over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp, die erg reislustig was maar altijd weer terugkeerde naar Edam. “Hij was een fantastisch kundig man. Een echte alleskunner. Hij kon etsen, schilderen, kaarten maken, was graficus en scheepsbouwer. Vooral in zijn etsen en schilderwerk zie je zijn oog voor detail terug. De compositie, de verhoudingen, alles klopt tot in detail”, vertelt Hengeveld enthousiast. “W.O.J. Nieuwenkamp was altijd aan het werk. Er is dan ook zoveel materiaal wat we kunnen tonen. Hij hield ook continu dagboeken bij met aantekeningen voor zichzelf en mocht nooit en te nimmer gestoord worden, de werkkamer zat potdicht, weten we met dank aan Cary Venselaar die het boek W.O.J. Nieuwenkamp, Alles voor de kunst schreef”, aldus Hengeveld.

Blij dat we eindelijk van start kunnen met de twee nieuwe exposities!

Bali

Nieuwenkamp was gek op reizen en dat zie je dan ook in zijn werk terug. Hengeveld: “Hij had een enorme voorliefde voor Bali. In de tentoonstelling hebben we een kaart van hem opgenomen die hij zelf maakte van Bali. Grappig aan deze kaart is dat hij precies heeft aangegeven welke routes hij heeft afgelegd en op welke manier; te voet, te paard, te prauw of per auto. Zijn verblijf in Bali bleef niet onopgemerkt”, aldus Hengeveld.

“Nieuwenkamp was een echte bezienswaardigheid op zijn fiets op Bali”

“Nieuwenkamp was op Bali een echte bezienswaardigheid met zijn fiets. Dat hadden ze daar toentertijd, omstreeks 1910 nog nooit gezien. Ze vonden het zelfs zo bijzonder dat die fiets is afgebeeld in de dodentempel Pura Maduwe Karang te Kubutambahan. Bij een grote aardbeving beschadigde de tempel maar deze werd nadien gerestaureerd. Het achterwiel van de fiets werd na restauratie een lotusbloem. Grappig feitje en bijzonder om te zien. Nieuwenkamp heeft dit zelf dan ook weer in beeld gebracht, uiteraard is deze tekening te zien in de tentoonstelling. Ook leuk in de tentoonstelling is dat als je goed oplet een bepaald huisje, zuideinde nummer 2 te Volendam meerdere keren ziet terugkomen in zijn werk. Het pand bestaat nog steeds en is nu een viswinkel in de haven. Leuk om te zien vooral omdat het voor iedereen die uit Edam-Volendam komt zo herkenbaar is”, aldus Hengeveld.

Zien schenken doet schenken

Die herkenning vind je als bezoeker van het museum helemaal terug als je de andere tentoonstelling bezoekt: De tentoonstelling Verhalen van Edam. Nieuwe aanwinsten uit het jaar 2020 in het Stadhuis, Damplein 1, is volledig door conservator Sophie Van Gulik bedacht en ingericht. “Wij zijn echt ontzettend dankbaar voor alle mooie schenkingen die we hebben mogen ontvangen. Topstukken van de collectie zijn natuurlijk het bed van Napoleon en het schilderij van Toos Hulst, waar we ontzettend blij mee zijn. Toen we in de lokale media publiceerden over de nalatenschap van de dochter van Toos Hulst- de schenking omvat beeldjes, correspondentie en kunstwerken van Ties van Dijk maar ook van de familie Bander- resulteerde dit in nog een schenking en een toevallige ontdekking van de heer van Overbeek die Toos Hulst herkende op een schilderij dat bij meneer op zolder lag. Dat is toch geweldig?! Dat is nu het mooie aan deze tentoonstelling; zien schenken, doet schenken. Maar het gaat bij deze tentoonstelling veel meer om de verhalen achter de kunstwerken, niet om de platte feiten, of het kunstzinnige, nee juist om de emotie en de herkenning. Ik nodig iedereen uit om te komen kijken naar onze fantastische tentoonstellingen. De vrijwilligers in het museum vertellen graag meer over de objecten. Overigens hebben we nog plek voor nieuwe vrijwilligers. Schroom niet om je aan te melden!”, aldus van Gulik.