Nieuwe aanwinsten Edams Museum

Algemeen
De schenking van Mw. Annie Smit-Kwakman in mei kwam uit de nalatenschap van haar man, kunst- en boekenliefhebber Klaas Smit ‘Solle’ .
De schenking van Mw. Annie Smit-Kwakman in mei kwam uit de nalatenschap van haar man, kunst- en boekenliefhebber Klaas Smit ‘Solle’ . (Foto: aangeleverd)

EDAM - Opnieuw heeft het Edams Museum prachtige objecten aan haar collectie kunnen toevoegen dankzij schenkingen van bewoners uit de gemeente. Stuk voor stuk objecten met historische waarde en een persoonlijk verhaal. Niet alleen de objecten zelf zijn van essentieel belang voor het Edams Museum, juist de unieke verhalen van de schenkers erbij, aangevuld met informatie van de conservatoren maken het object zo bijzonder. 

De schenking van Mw. Annie Smit-Kwakman in mei kwam uit de nalatenschap van haar man, kunst- en boekenliefhebber Klaas Smit ‘Solle’, die sinds 1979 alles verzamelde wat met Oud Volendam en schilders uit die tijd te maken had. De schenking betreft drie boeken van de hand van kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950), over wie sinds juni de tentoonstelling Zwervend Verwerf Ik. W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum is te zien. Bijzonder zijn twee van de drie delen van Bali en Lombok, een verzameling geïllustreerde reisherinneringen en studies omtrent land en volk, kunst en kunstnijverheid. Dit boek uit 1906/1910 is het meest gezochte werk van W.O.J. Nieuwenkamp. Er werden slechts 400 exemplaren gedrukt, allen gesigneerd door de kunstenaar.

Pentekeningen  

Cary Venselaar, de schrijver van het lijvige boek Alles voor de Kunst! (LM Publishers 2019), schonk in juni drie prachtige pentekeningen van eigen hand. Op de bijzondere pentekeningen zijn De Kwakelbrug, het Gemeentelandshuis Edam en Het Oudste Huisje van Edam in 1981 afgebeeld.  De pentekeningen zijn allen gesigneerd. Op basis van Venselaars boek en kennis is de huidige tentoonstelling in het Edams Museum gemaakt. Hij werkte ook mee aan de overdracht en implementatie van 520 werken op papier in het Waterlands Archief: de ‘bruikleen van de eeuw’ welke vanaf nu te zien is.

Postkaart De Zwerver

Paul van het Hek heeft onlangs voor onbepaalde tijd een handgeschreven postkaart met een afbeelding van De Zwerver van W.O.J. Nieuwenkamp in bruikleen gegeven. Paul is van Wilhelmina Dutch - Bult 7, de winkel vol kunst, antiek en vintage. De kaart dateert uit 1906 en is gericht aan Mw. Van Rappard del Campo gen. Camp in Den Haag en geschreven door Bertha de Jongh.

Paul van 't Hek met postkaart van de Zwerver.
Cary Venselaar schonk drie pentekeningen van eigen hand.