Altijd feest derde donderdag in september in Enkhuizen.
Altijd feest derde donderdag in september in Enkhuizen. ((Foto: Maartje Brakenhoff))

Eén grote reünie in Enkhuizen: 'Ga jij nog te draven?'

ENKHUIZEN - ''Vroeger spijbelde ik van school om erbij te zijn.'' Mark Veen, voorzitter van de Enkhuizer Harddraverijvereniging, heeft bijna nog nooit een Harddraverijdag overgeslagen. ''Dit hoort zo bij de traditie van Enkhuizen."

"Het is een leuke en gezellige dag, maar ook de belangrijkste dag van het jaar waar je gewoon bij moet zijn. Ik ging in Grootebroek op school en kreeg er geen vrij voor, terwijl al mijn vrienden die in Enkhuizen op school zaten die dag vrij waren. Daarom zorgde ik er altijd voor dat ik er ook bij was."

Mark Veen is voor het derde jaar voorzitter van de Enkhuizer Harddraverij Vereniging en kan in functie genieten van dit jaarlijkse hoogtepunt in Enkhuizen. ''Voorzitter zijn van de Harddraverij in Enkhuizen is een hele mooie, eervolle functie. De Harddraverij is een vereniging met een rijke traditie. Sinds 1906 is er, op drie keer na, ieder jaar een Harddraverijdag. We zijn ook de grootste vereniging in de stad met ruim 2000 leden. Daarnaast is de saamhorigheid en de gezelligheid ongekend.''

Pikeurs komen graag naar Enkhuizen

De kortebaan draverijseizoen loopt van mei tot en met oktober en wat de voorzitter betreft heeft Enkhuizen de beste korte baan van Nederland. ''Pikeurs komen heel graag naar ons vanwege de open en gezellige sfeer. Bijzonder is dat het publiek heel dichtbij staat en dat maakt het onwijs sfeervol. Het draaft ook heel mooi in Enkhuizen. Het is een rechte baan waar je voluit kunt gaan.''

Veiligheid is een belangrijk issue dit jaar, zegt Veen. ''Er zijn eigenlijk nooit incidenten en draven is niet onveilig, maar doordat het steeds drukker wordt zijn er een aantal aanpassingen gedaan. Wij zijn nog een van de weinige koersen waar een oversteken door publiek mogelijk is."

Oversteken mag eigenlijk niet meer van de NDR, de kortebaan bond. "Oversteken tijdens de koers is verboden, maar tussen de omlopen door gaan we een beperkt aantal keer open om mensen te laten oversteken. Ook hebben we het terrein iets vergroot door de totalisatorwagen te verplaatsen naar de Spoorstraat en de eettent naar de Wilhelminabrug.

Dit jaar letten we ook extra op het gebruik van lachgas. Dat is strikt verboden.''

Meer berichten