Het IJsselmeer als wedstrijdveld voor tientallen klippers, zorgt al jaren voor schitterende taferelen.
Het IJsselmeer als wedstrijdveld voor tientallen klippers, zorgt al jaren voor schitterende taferelen. ((Foto: aangeleverd))

45ste Enkhuizer Klipperrace

ENKHUIZEN - De Enkhuizer Klipperrace vindt in het weekend van 12 en 13 oktober alweer voor de 45ste keer plaats. De klipperrace is dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden.

Peter Bunschoten, penningmeester en wedstrijdleider voer zelf jarenlang als bemanningslid op een klipper: "De Enkhuizer Klipperrace is de enige ter wereld in zijn soort. We hebben het hier over het wereldkampioenschap. Als je het hebt over 'climate change' dan zitten wij wel goed. De hele wedstrijd is onder zeil. Motorgebruik in de race mag alleen om een aanvaring te voorkomen."

Kletterende ankers en enorme wolken aan zeil

Het mooiste van de Klipperrace? "Tot de start is alles stil, je voelt de spanning van dat er wat staat te gebeuren. Opeens het geratel van de kletterende ankers die opgehaald worden en de enorme wolken aan zeilen. Ja, dan begint je hart sneller te kloppen. En dan de start op zondag: helemaal een explosie aan energie!"

Juweeltjes op water

Speciaal is de Jan Blokkerbokaal, aldus Bunschoten. "Zwaar verwaarloosde boten die weer als juweeltjes op het water gaan of een schipper die ondanks dat de motor het niet doet toch de boot in de vaart houdt en alles op zeil doet dat belonen we graag met deze speciale aanmoedingsprijs."

Schouwspel

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Driestedenrace om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers dienen voor 20.00 weer in Enkhuizen te zijn.

Olympische baan

Zondag varen de schepen een Olympische baan. De start van de eerste klasse is om 11.00 uur. Om 16.00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactisch inzicht en snelle manoeuvres.

1000 mensen

De eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 begon met tien deelnemers. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers nu rond de vijftig schepen met duizend opvarenden. Ondertussen is de Enkhuizer Klipperrace een begrip in de zeilvaart: een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen. Meer info: klipperrace.nl.

Meer berichten