Bewoners leggen zelf geld bij elkaar voor nieuwe koersbalmat: samen de schouders eronder.
Bewoners leggen zelf geld bij elkaar voor nieuwe koersbalmat: samen de schouders eronder. (Foto: Rodi Media)

Hoera, een nieuwe koersbalmat!

ENKHUIZEN - In een paar weken tijd hebben bewoners van Herfstzon achthonderd euro bij elkaar gebracht voor een nieuwe koersbalmat. Drijvende kracht achter dit initiatief is Piet Stuyts (79). "Ik vind het echt bijzonder dat de mensen zoveel vertrouwen in ons hebben. Dat ze zoveel geld bij elkaar brengen, in de verwachting dat wij voor een nieuwe mat zorgen."

Bewoners zamelen geld in

Samen met zijn vrouw Anneke (82) zijn ze drijvende kracht achter menige activiteit. Twee keer in de week wordt er koersballen gespeeld in Herfstzon door bewoners en buurtbewoners. Coördineert Piet het koersballen op vrijdagmiddag. Coby Kleinhans (78) coördineert het op woensdag.

Piet: "We hebben lang op een oude mat gespeeld en dat is helemaal niet erg, maar maakt het spelen soms wel lastig. De oude mat was bedoeld voor een gladde vloer, en hoorde niet op een vloerbedekking te liggen. Als je de bal rolt, zag je de sporen in de mat. Je moest de bal meer vaart geven omdat 'ie uit zichzelf niet zo goed rolde. We hebben nu het juiste type mat voor onze ondergrond, deze is speciaal bestemd voor op tapijt." "Met de nieuwe mat wordt nu echt duidelijk wie wel of niet het spel beheerst", zegt Coby lachend.

Iedereen heeft naar vermogen anoniem bijgedragen, vertelt Piet. "De een kan meer geven dan de ander, maar dat maakt helemaal niets uit. We proberen zelfstandig te zijn. Je kunt wel bij de gemeente aankloppen, maar we willen niet afhankelijk zijn. Onze mensen zijn betrokken en we zetten samen de schouders eronder." Coby: "Wilgaerden heeft een donatie gedaan in het kader van Doe een wens en Woonzorg Nederland heeft ook bijgedragen."

Oude, versleten mat

Piet en Anneke Stuyts kwamen vijf jaar geleden in Herfstzon te wonen. Piet: "Er was toen helemaal niets te doen en er werd niets georganiseerd. Er was ooit wel koersballen geweest, maar dat was op sterven na dood. We zijn begonnen met bingo weer leven in te blazen. Dat is van vijftien naar 60 gasten gegaan. Nu is elke eerste dinsdag van de maand vaste bingoavond. Ook biljarten heb ik op poten gezet. Iedere woensdagavond biljarten we met een man of acht, negen. We hebben een vaste maandelijkse filmavond…''

Niet bij de gemeente aankloppen, maar zelf initiatief nemen

En ga zo maar door. De lijst is lang van activiteiten die plaatsvinden in Herfstzon. "Ik ben gymleraar geweest. We hebben inmiddels ook een gymclub. Voorheen was ik daarbij betrokken, nu doet Ina Kofman dat."

Piet: "Ze zeggen dat ik een organisator ben. Ik ben actief geweest bij de ruitersportvereniging in Andijk, jeu de boules bij de Drommedaris. Ik zag hier de koersbalmat in een hoek liggen, heb wat rondgevraagd en toen bleek dat er niets mee werd gedaan. Ja, dan is het makkelijk om het weer op te starten. Samen met Anneke hebben wij flyers gemaakt en zo is het snel gegaan.'' Inmiddels is de koersbalclub een hechte groep mensen geworden. Elke woensdag en vrijdag wordt er gekoersbald en zeker voor de woensdag is er ruimte voor nieuwe leden, ook buiten Herfstzon. Coby: "Het is zo gezellig. Van half twee tot half vijf zijn ze bezig. Daarna wordt de winnaar bekend gemaakt. Rond drie uur komt de koffie op tafel met wat lekkers erbij, of een borreltje voor wie zin heeft."

Saamhorigheid

Piet: "Het is heel homogeen geworden, we zijn allemaal vrienden kan ik wel zeggen. Als je iets vraagt of nodig hebt dan staat iedereen voor je klaar." Anneke: "De saamhorigheid is groot. Iedereen let op elkaar. Dat maakt het wonen hier zo fijn." Coby: "Twee keer per jaar gaan we met z'n allen iets leuks doen. Op het einde van het speelseizoen en met de kerst. Dit jaar zijn we met de IVN-boot door het Streekbos geweest en hebben we gegeten bij IJgenweis. Wat we dit jaar met kerst gaan doen is nog een verrassing."

Meer berichten