Leerling Joost Stolk en Pim Stofberg samen werkend aan de toekomst.
Leerling Joost Stolk en Pim Stofberg samen werkend aan de toekomst. ((Foto: Rodi Media Irene Hemels))

Hofleverancier Jachtbouw Stofberg investeert in opleiden

ENKHUIZEN - Stofberg Scheeps- en Jachtwerf in Enkhuizen mag voor de komende 25 jaar het predicaat Hofleverancier blijven dragen. Intussen werkt het bedrijf hard aan het opleiden van jongeren. "De grote schepen vind ik machtig om te zien."

Maandag 9 december werd het predicaat door middel van een officiële ondertekening op het stadhuis in Enkhuizen verlengd. Stofberg Scheeps- en Jachtwerf is in 1793 opgericht en begon als klein bedrijfje voor platbodems in Mijdrecht. In 1993, 25 jaar geleden, verwierf de scheepswerf het predicaat Hofleverancier.

Verlenging predicaat Hofleverancier

Maandag 9 december werd het predicaat door middel van een officiële ondertekening op het stadhuis in Enkhuizen verlengd. Mede-eigenaar Pim Stofberg: "Wij, Pim en Pils Stofberg, zijn al de achtste generatie. Dit predicaat word je vergund en is een hele eer."

Zijne majesteit

De formele toekenning van het predicaat Hofleverancier luidt als volgt: Zijne majesteit de Koning heeft besloten het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' aan Stofberg en Zn. B.V. voor 25 jaar te verlenen en verlengen tot 15 juli 2044.

Opleiden

Inmiddels is de scheepswerf vermaard om het bouwen en restaureren van traditionele rond- en platbodemjachten. Eerder dit jaar ontving Jachtwerf Stofberg de gedeelde eerste OOM Award; een onderscheiding voor meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. Pim Stofberg: "Vroeger stroomden wij in als zestienjarige en werd je opgeleid door oudere werknemers om je heen. Dat is iets heel vanzelfsprekends. We doen er veel aan om de jeugd te inspireren en onze vakmanschap, enthousiasme en kennis over te dragen. Opleiden is essentieel. Als we niets doen, sterven we uit."

Meest actieve leerbedrijf in de regio

Investeren in de jeugd

Joost Stolk (18) uit Bovenkarspel is zo iemand die het vak leert van de gebroeders Stofberg.

"Ik zit op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam, daar doe ik de vierjarige opleiding meubelmaker. Ik zit nu in mijn tweede jaar en vind het werken hier echt heel leuk. Het is een open bedrijf, ze zijn echt bereid om de dingen goed uit te leggen. Ze vertellen hoe het moet, aan de hand daarvan ga je het proberen en de leermeester kijkt mee en geeft aanwijzingen als het nodig is. Het zijn betrokken opleiders. Dat vind ik fijn."

Of ik in de jacht en scheepsbouw ga werken? "De grote schepen vind ik prachtig om te zien en heel leuk om mee te werken. Je vormt heel veel, niks is recht, alles is krom. Pas heb ik nog een zwaard en een roer van twee schepen gevormd en op maat geschaafd. Wat ik later precies ga doen, weet ik nog niet hoor! Ik heb nog wel een tijdje om daarover na te denken. Wat ik wel heel leuk vind van het werken hier is dat je ook met massief hout werkt, dat gebeurt niet overal. Massief hout is anders. Je moet met de nerven rekening houden, je moet om de kwast heen werken en scheuren moet je vermijden. Dat is gaaf."

Meer berichten