De documentaire For Sama is 5 februari te zien in Cinema Enkhuizen.
De documentaire For Sama is 5 februari te zien in Cinema Enkhuizen. ((Foto: aangeleverd))

Films over het verzet in Cinema Enkhuizen

ENKHUIZEN - Cinema Enkhuizen vertoont 5 en 23 februari een aantal films over het verzet. Comité 4 en 5 mei anti-discriminatie Enkhuizen en Cinema Enkhuizen besteden in februari aandacht aan de oorlog in het heden en verleden. De organisaties vinden elkaar in dit jaar waarin we stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

Woensdag 5 februari is om 20.00 uur in de Drom de documentaire For Sama te zien. Dit is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. "Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten." Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

Ter gelegenheid van de herdenking van de Februaristaking draait zondag 23 februari om 14.00 uur bij Cinema Enkhuizen de veelbesproken film Das Schweigende Klassenzimmer. Ook in deze film speelt het verzet een grote rol. Een eindexamenklas uit de voormalige DDR verzet zich tegen het regime. Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse Opstand in Boedapest in 1956 besluit de klas tot twee minuten stilte. Een moedige daad met voor de scholieren vérstrekkende gevolgen.

Meer informatie en kaartverkoop: www.cinemaenkhuizen.nl. Telefonisch reserveren kan dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur via 0229-232296.

Meer berichten