Burgemeester Van Zuijlen zoekt balans tussen handhaving en vrijheid

Algemeen
Eduard van Zuijlen: 'Goed gesprek gaat voor een bekeuring.'
Eduard van Zuijlen: 'Goed gesprek gaat voor een bekeuring.' Foto: Annemarie Wolkers-Ven

“De coronacrisis vraagt het uiterste van iedereen”, zegt burgemeester Eduard van Zuijlen. Hij looft de saamhorigheid, maar maakt zich zorgen over het verborgen leed achter de voordeur. “Zie om naar elkaar.”

Hij vraagt begrip voor moeilijke maatregelen. Neem de afsluiting van het Enkhuizerzand drie weken geleden. “Hier was een acuut probleem omdat er teveel mensen waren. Voor mij staat de leefbaarheid voorop. Mensen moeten een frisse neus kunnen halen, maar ik wil niet dat half West-Friesland hier komt. Met het huidige parkeerverbod kunnen we dat realiseren.”

Paasweekend

Voor het Paasweekend wordt gekeken naar de overlast van groepen motorrijders en de drukte in de havens. Op het moment dat dit gesprek plaatsvindt, is de beslissing over beide nog niet genomen door de burgemeester van Alkmaar, de voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord waar Enkhuizen onder valt.

Plezier versus gezondheid

Burgemeester Van Zuijlen over dit soort keuzes: “Besluiten moeten zo min mogelijk het normale leven in de weg staan. Daar hoort het gebruik van buitenlucht bij. Maar het gaat ook om zo min mogelijk contact tussen mensen. Een tochtje met de motor kan, maar 100 of 1000 mensen op een dag over een smalle dijk? Op je bootje het water op kan ook, maar dubbel aanleggen weer niet. Je komt elkaar tegen op de kade, op de parkeerplaats. Wanneer is de grens bereikt? Wanneer zijn er teveel mensen op één plek? In de afweging die wordt gemaakt, weegt het gemis van een dag plezier op het water of de motor nauwelijks op tegen het voordeel dat we kunnen behalen qua gezondheidszorg.” 

Burgemeester Van Zuijlen is bijzonder tevreden over hoe de Enkhuizers zich gedragen onder de coronamaatregelen. “Ik fiets een paar keer per week door de stad en mensen houden zich keurig aan de anderhalve meter afstand. De straten zijn leeg. Hoe naargeestig deze tijd ook is, ik vind het lovenswaardig hoe iedereen zich opstelt.”

Overtredingen

Overtredingen zijn er wel. “Ondernemers die met creatieve oplossingen komen waarbij er toch mensen in de horecazaak komen, dat mag gewoon niet. Datzelfde geldt voor de schipper van de Eendracht die met gezinnen het water op wilde. Je mag nu eenmaal niet met meer dan met drie mensen uit één huishouden samen op een boot het water op.”

Op straat zijn het vaak óf jongeren óf ouderen die zich minder van de regels aantrekken. “Gezinnen doen het relatief het beste.”

Aantal handhavers verdubbeld

Hoeveel boetes er tot op heden zijn uitgedeeld door de boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren), waarvan het aantal vanwege de coronacrisis is verdubbeld van drie naar zes, wil hij niet zeggen. “Dan moet je eerder denken aan thuissituaties waar mensen tegen beter weten in elkaar toch opzoeken omdat dat zo gezellig is. Voor mij gaat een goed gesprek vóór een bekeuring. De bevordering van de naleving van de regels staat voorop.”

Leed achter de voordeur

Als burgervader maakt hij zich zorgen omdat het uiterste van mensen wordt gevraagd. “Deze tijd vraagt verdraagzaamheid en stressbestendigheid. Mensen zien hun inkomen wegvallen, maar denk ook aan het leed achter de voordeur: iedereen die thuis moet blijven, terwijl het geen veilige plek is. Ouders die hun kind in een instelling niet kunnen bezoeken. Kinderen en ouderen die het zonder bezoek moeten doen. Dat hakt er in. Van veel leed weten we dat het er is, maar zien we het niet. Zorginstanties doen hun best om contacten te onderhouden. Ik roep iedereen op die hulp nodig heeft om die hulp te vragen. Wees niet bang om contact te zoeken en aarzel niet om te melden dat het ergens niet zo goed gaat.”