Vijf coronavragen aan de gemeente

Algemeen
De coronamaatregelen leiden tot veel extra kosten voor de gemeente. Zijn extra bezuinigingen onvermijdelijk?
De coronamaatregelen leiden tot veel extra kosten voor de gemeente. Zijn extra bezuinigingen onvermijdelijk? Foto: Rodi Media/IH

De afgelopen maanden nam de gemeente maatregelen om het coronaleed voor inwoners en ondernemers te verzachten. De gemeente verdubbelde ook het toezicht op naleving van de anderhalve meter afstand. Dat brengt extra kosten met zich mee. Hoe doet de gemeente dat? Gemeentewoordvoerder Esther Groen geeft antwoord.

1. Waar krijgt de horeca meer ruimte?

"De gemeente geeft horecazaken de komende maanden meer ruimte door de Melkmarkt tijdelijk af te sluiten voor het verkeer, op de Dijk en Tussen Twee Havens grotere terrassen toe te staan en door onder meer bij de Westertoren, De Bocht en het Landje van Top tijdelijk terrassen toe te staan."

2. Hoe houdt de gemeente toezicht op deze plekken?

"De horecaondernemers hebben primair de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het op hun terras goed gaat. Daarnaast zetten we toezichthouders in. Zij spreken mensen aan die zich niet aan de maatregelen houden en beboeten hen desnoods. Het gaat hierbij niet alleen om de bezoeker van de terrassen, in geval van excessen ook om de horecaondernemers zelf."

3. Heeft de gemeente extra kosten door de coronamaatregelen?

"Ja. Deze worden veroorzaakt door meer aanvragen van bijstand, hogere kosten voor handhaving (de boa’s), kosten voor preventie (zoals bewegwijzering en communicatie over de maatregelen), terugbetaling van leges van evenementen die niet doorgaan en het langer ingehuurd houden van personeel. Verder hebben we nu uitvoeringskosten voor de Tozo en de kosten voor de GGD. Daarnaast hebben we minder inkomsten uit toeristenbelasting, havengelden, vermakelijkhedenretributie en precarioheffing en ontvangen we minder eigen bijdrage voor de thuiszorg en de regiotaxi."

4. Welke compensatie biedt het Rijk?

"Het Rijk heeft toegezegd om gemeenten te compenseren voor extra gemaakte kosten. Het bedrag is nog niet bekend. Het Rijk heeft wel aangekondigd om in totaal 90 miljoen te verdelen onder alle gemeenten om de huren van sportaccommodaties te compenseren. Of de beschikbaar gestelde middelen toereikend zijn is nu nog niet in te schatten. "

5. Zijn extra bezuinigen nodig?

''Als de extra gemeentelijke kosten voor corona niet worden gecompenseerd, zal dat drukken op de gemeentelijke begrotingen. Dat betekent dat het ten koste gaat van reserves of leidt tot bezuinigingen. Wij verwachten dat het Rijk niet alle extra gemeentelijke kosten zal compenseren."