Burgemeester start SailWise-10daagse

Algemeen
Feest op de kade van Enkhuizen zondagochtend: eerste 10.000 euro voor de Ludgerdina is binnen.
Feest op de kade van Enkhuizen zondagochtend: eerste 10.000 euro voor de Ludgerdina is binnen. Foto: vincentdevriesfoto.nl

Burgemeester Van Zuijlen gaf zondag 20 september om 10.30 uur het startschot voor de vierde etappe van de SailWise zeil-10daagse. De Beatrix, de aangepaste en rolstoeltoegankelijke catamaran van het Enkhuizer SailWise, vaart tien dagen lang door Nederland om aandacht te vragen voor het belang van watersport voor mensen met een handicap of beperking én om 30.000 euro op te halen voor SailWise. Het geld is nodig om de Ludgerdina in de vaart te houden.

Na het startschot vanmorgen in de haven van Enkhuizen door de burgemeester vervolgde de Beatrix vanuit Enkhuizen de route naar Muiden, Zaandam, Haarlem, Leiden, Amsterdam, om op 26 september te eindigen in Loosdrecht. Zondagochtend was er al tienduizend euro opgehaald.

Ludgerdina

SailWise bestaat al 45 jaar, maar is landelijk relatief onbekend, zegt Aja van Balen, coördinator van de zeil-10daagse. “We bieden al 45 jaar watersport voor mensen met een beperking aan. Steeds weer merken we wat een boost het geeft aan het zelfvertrouwen van mensen. Mensen die nog nooit hebben gezeild, verleggen hun grenzen en mensen die kunnen zeilen, maar door een ongeluk of niet-aangeboren hersenletsel niet meer op een gewone zeilboot, kunnen bij ons zelfstandig weer watersporten. Hoe mooi is dat! Lokaal kennen de mensen de Ludgerdina wel, onze klipper die helemaal is ingericht voor mensen met een beperking, maar we doen nog veel meer.”

Aangepast zeilen

Zo maakt ook de aangepaste catamaran Beatrix deel uit van de vloot, het schip met een Friese thuishaven en vakantie-eiland Robinson Crusoe met vijftien aangepaste zeilbootjes in Loosdrecht is ook van SailWise. In Loosdrecht ligt sinds de lente de Lutgerdina: niet om te zeilen, maar als hotelschip voor extra accommodatie. Een noodgreep omdat ‘door het coronavirus en de anderhalve meter zeilreizen niet mogelijk zijn’.

Noodroep

SailWise is zwaar getroffen door de coronacrisis, zegt Van Balen. “De zeil-10daagse is een noodroep om watersport voor mensen met een handicap te behouden. Zonder steun zullen de aangepaste zeilactiviteiten en -vakanties verdwijnen. Dat mag niet gebeuren.”

Reorganisatie

SailWise is een organisatie met tien medewerkers in dienst. Vijf betaalde krachten op kantoor en vijf medewerkers op de diverse locaties, zoals coördinatoren en beheerders. Dit voorjaar heeft SailWise een aantal bemanningsleden moeten ontslaan. De organisatie werkt voorts met honderden vrijwilligers die werken als begeleiders, veelal met een verpleegkundige achtergrond of zeilervaring. Deelnemers betalen een eigen bijdrage die vijftig procent van de kosten van een reis dekken. De overige gelden zijn afkomstig van fondsen. Dit jaar zijn de inkomsten gekelderd met negentig procent. Van Balen: “Dit seizoen leiden we verlies omdat we veel inkomsten mislopen.”

Geld voor onderhoud Ludgerdina

Er is geld nodig om de organisatie draaiende te houden; voor onderhoud en beheer. Het streefbedrag van 30.000 euro met deze zeil-10daagse ‘is een pleister op de wonde’, zegt Van Balen. Zondagochtend was er al tienduizend euro opgehaald, vertelt Ron Koopmeiners, interim-directeur SailWise. “Met dit bedrag willen we de Ludgerdina in de vaart houden. Het geld is bedoeld voor de benodigde onderhoud en certificering. Want als... als... als... we volgend jaar mogen varen op de manier waarop we gewoon zijn dat te doen, zijn we er klaar voor. Als corona het toelaat.”

Nieuwe locatie SailWise

Eerste zorg is het benodigde geld ophalen voor de financiering van de Ludgerdina. Volgende kwestie is de verhuizing van SailWise. Volgend voorjaar moet SailWise het voormalig Rijksbetonningsmagazijn aan de Bierkade verlaten; de plek waar nu nog het kantoor en de werkplaats zijn gevestigd en de vaste ligplaats van de Ludgerdina is. De gemeente enkhuizen zei eerder dit jaar de huur op. De grote vraag is of de Ludgerdina in Enkhuizen blijft? Koopmeiners heeft er alle vertrouwen in dat deze unieke klipper in Enkhuizen blijft liggen. “De gemeente heeft een inspanningsverplichting om voor een vervangende plek te zorgen.”

Goed doel

SailWise is CBF-erkend goed doel en heeft een ANBI-status. Vriend van SailWise of lid van de Club van 100 worden kan via sailwise.nl/vriend.

SailWise is expert als het gaat om zeilen met een beperking.