Spanning stijgt in Begoniastraat: ‘Wij laten ons niet op onze kop zitten’

Algemeen
Vier van de huurders met vooraan Ankie de Jong met dochter en links Widia Baldewsing van de huurdersstichting Bloemenbuurt die de elf huurders ondersteunt. Ankie toont de laatste brief van Welwonen met opzegging van het contract.
Vier van de huurders met vooraan Ankie de Jong met dochter en links Widia Baldewsing van de huurdersstichting Bloemenbuurt die de elf huurders ondersteunt. Ankie toont de laatste brief van Welwonen met opzegging van het contract. Foto: Rodi Media/IH

Ankie de Jong (52) is niet van plan zonder slag of stoot te vertrekken uit haar huurwoning. Samen met tien andere huurders huurt zij in het kader van de leegstandswet een woning in de Begoniastraat in Enkhuizen. Vorige week liet Welwonen weten dat deze bewoners binnen drie dagen hun woning moesten verlaten. Op 1 oktober stonden de medewerkers van Welwonen voor de deur om de sleutels over te nemen. Dat lieten deze elf huurders niet gebeuren. De volgende datum dat ze eruit moeten is nu a.s. maandag 12 oktober.

Ruim twee jaar geleden kreeg Ankie de Jong op grond van een noodsituatie een sociale huurwoning aangeboden, die op de nominatie stond gesloopt te worden. De Jong: “Ik wist dat ik op dat moment een huurcontract in het kader van de leegstandwet ondertekende. En dat is tijdelijk ja, maar als jij de keus krijgt tussen gelijk ergens onder een brug slapen of zo’n contact tekenen dan teken je natuurlijk! Feitelijk is het een wurgcontract, want je hebt geen keus. Wie wil er nou met zijn kind onder een brug slapen!”

Wijkvernieuwing Bloemenbuurt

De Jong is niet de enige. Tien andere huurders denken er net zo over. De bewoners hadden verwacht dat zich in de tussentijd een oplossing zou aandienen. “Je verwacht eigenlijk dat wanneer je zo’n contract ondertekent de woningcorporatie ethisch verantwoord met je omgaat en dat zij op een gegeven moment jou een alternatieve woning aanbieden. Welwonen is een woningcorporatie, maar heeft ook een welzijnstak. Ik kan die beiden niet met elkaar rijmen. Aan de ene kant staan ze klaar voor bewoners; je kunt tuingereedschap lenen, vrijwilligers die ons willen komen helpen. Alles voor het welzijn, maar aan de andere kant zeggen ze dat ze nu niets voor ons gaan doen en verwachten dat we met een grote groep mensen op straat komen te staan.”

Kleine kinderen

Moeiteloos somt De Jong de fouten op die volgens haar zijn gemaakt in deze hele procedure. “Volgens de leegstandwet mag je niet huren met minderjarige kinderen. Ik ben een moeder met een kind van twaalf en ik ben niet de enige huurder met kleine kinderen. Dit heeft Welwonen toegelaten. De huurcontracten zijn op basis van foute gronden opgesteld; het zijn huurcontracten voor koopwoningen, terwijl dit sociale huurwoningen zijn. En,” vervolgt ze, ‘’er is door Welwonen nog steeds geen omgevingsvergunning aangevraagd om te slopen. Je mag het huurcontract alleen beëindigen als er ook echt gesloopt gaat worden. En beëindiging moet per aangetekende brief. Dat is niet gebeurd.”

Tijdig geïnformeerd

Woningcorporatie Welwonen zegt de bewoners wel op tijd te hebben geïnformeerd dat de verhuur stopt en betreurt het verzet. Anita Muskee, woordvoerder Welwonen: “We hebben de bewoners willen helpen in moeilijke tijden. We hebben van het begin af aan duidelijk gemaakt dat het om tijdelijke huur ging. Dan kunnen ze nu opeens niet iets anders verwachten. We hebben hen gewezen op de urgentieregeling en als dat niet lukt op de spoedzoekersregeling van Woonmatch.”

Misverstand

Er lijkt een misverstand te bestaan over de sloopvergunning. Muskee: “De verhuur is gebaseerd op een door de gemeente afgegeven sloopvergunning waarmee op basis van de leegstandwet verhuurd mag worden tegen een lage prijs. De vergunning voor het daadwerkelijke slopen krijgen we als het asbestonderzoek is afgerond. Dat kan alleen als de woning leeg is.”

De huurwoningen zijn bestemd voor sloop omdat de wijk vernieuwd wordt. Uiteindelijk levert de wijkvernieuwing 112 nieuwe woningen op; zestien meer dan nu het geval. Deze eerste twintig oude woningen worden we nu later gesloopt, erkent Muskee. Volgens Welwonen loopt de wijkvernieuwing door het verzet van de bewoners geen vertraging op.

Stress

Intussen voelen de elf huurders zich geïntimideerd. Ankie: “Stress hebben we allemaal. Dit is niet wat in je kouwe kleren gaat zitten. We hebben allemaal slapeloze nachten en ondersteunen elkaar waar we maar kunnen. Als wij niet voor vrijdag reageren, start Welwonen een juridische procedure. Nou ik hoop het. Dat vind ik prima.”

Ankie: “De wet is heel duidelijk. Als een huurcontract niet klopt, zijn wij geen tijdelijke huurders, maar reguliere huurders met alle bescherming vandien. Dat betekent dat Welwonen toch minstens een vervangende woning moet aanbieden. Wij willen niet op straat gezet worden. Om te voorkomen dat we dakloos worden, grijpen we iedere strohalm aan.”