Must See in Zuiderzeemuseum

Cultuur
Studio Kars + Boom verbeeldt het traditionele kaasplankje als een levensgrote driedimensionale puzzel waar kinderen mee kunnen spelen.
Studio Kars + Boom verbeeldt het traditionele kaasplankje als een levensgrote driedimensionale puzzel waar kinderen mee kunnen spelen. Foto: RodiMedia/IH

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum is er helemaal klaar voor! De tentoonstelling Must See in het Zuiderzeemuseum heeft het thema toerisme als uitgangspunt en laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen. De tentoonstelling is klaar om te bezoeken zodra de coronamaatregelen dit toelaten.

Spanningsveld tussen authentiek en namaak

Veel iconen als klederdracht, klompen en visserij vinden hun oorsprong in het Zuiderzeegebied en hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. “De deelnemende kunstenaars en ontwerpers laten de bezoekers op een verrassende manier kijken naar wat als typisch Nederlands wordt gezien”, vertelt Willeke Otten van het museum.

Ouderwets en eigentijds

Otten: “Het spanningsveld tussen authentiek en namaak speelt een rol, en tussen ouderwets en eigentijds. Toerisme ontstond in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. Door het coronavirus gaan mensen nu ook vaker op vakantie in eigen land.”

Must See tot en met 24 oktober 2021. zuiderzeemuseum.nl