Vlaggen 5 mei in Enkhuizen

Algemeen
Op 5 mei mag de vlag uit.
Op 5 mei mag de vlag uit. Foto: Archieffoto RM

ENKHUIZEN - Het is vandaag 5 mei, Bevrijdingsdag. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Vandaag is het protocol zoals dat ieder jaar is: de gehele dag in top. Iedereen die een vlag heeft is uitgenodigd om de vlag uit te hangen.

De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

Bevrijdingsdag Enkhuizen

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.

Hijsen en neerhalen

Officieel moet de vlag eerst langzaam tot aan de top van de mast worden gehesen, waarna die kan zakken tot op de helft van de mast (halfstok). Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen neergehaald. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top voordat die neergehaald kan worden.