‘Iedere Enkhuizer moet deze tentoonstelling zien’

Algemeen
Luchtfoto Zuiderzeemuseum.
Luchtfoto Zuiderzeemuseum. (Foto: Bas Meerwijk)

ENKHUIZEN - Hoewel de winkels inmiddels hun deuren geopend hebben wachten horeca en de cultuursector nog op groen licht. Mogelijk gaan ook die deuren vanaf 25 januari weer open. De redactie polste het Zuiderzeemuseum alvast over de plannen van de heropening.

Voor de cultuursector duurt het wachten tot je weer mag opengaan lang. Zo ook voor het Zuiderzeemuseum dat cultuurliefhebbers de boodschap meegeeft om nog even vol te houden. “Er is goede hoop dat we vanaf 25 januari weer onze deuren voor bezoekers mogen opengooien”, aldus Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum. “Het is ontzettend jammer dat we niet mochten versoepelen tijdens de afgelopen persconferentie. Nu kunnen bezoekers nog steeds niet naar onze mooie tentoonstelling Winterkoorts. De bezoekers die de eerste twee weken langskwamen, nog voordat we dicht moesten, waren namelijk erg enthousiast over het resultaat.”

Cultuursector veilig?

Het Zuiderzeemuseum, als onderdeel van de gehele museumsector, heeft op grote schaal meegedaan aan zogenaamde fieldlabs onderzoeken om de veiligheid van museumbezoek te optimaliseren. Warnik zegt hierover: “Uit dit onderzoek kwamen musea heel veilig naar voren. Dit klinkt logisch omdat men vooraf moet reserveren, waardoor de publieksstroom goed te sturen valt.” Na de eerste lockdown mocht het Zuiderzeemuseum als buitenlocatie juist eerder open dan andere organisaties, maar afgelopen keren stond de cultuursector achteraan. Hij gaat verder met: “Het is natuurlijk ook een hele moeilijke afweging die de het kabinet moet maken. Maar ze geven geen transparant overzicht van hoe ze de verschillende belangen tegen elkaar afwegen. Dan lijkt het soms een beetje alsof degenen die het hardst roepen sneller hun zin krijgen. Dat is niet bevorderlijk voor de solidariteit in de samenleving.”

Heropening

Het is nog even afwachten of de cultuursector op 25 januari weer mag opengaan. Mocht dit gebeuren, dan weet Warnik waar het Zuiderzeemuseum haar prioriteit gaat leggen: “We gaan proberen om zoveel mogelijk bezoekers te laten genieten van Winterkoorts, voornamelijk gezinnen met kinderen. We hebben vanuit de bevolking van Enkhuizen veel materiaal gekregen over echte winters van vroeger. Iedere Enkhuizer moet deze tentoonstelling zien.” Als laatste boodschap geeft hij mee: “In mijn ogen is geestelijke gezondheid net zo belangrijk als fysieke en financiële gezondheid. Daarom is ook de cultuursector van groot belang.”