'Door King zit ik veel beter in mijn vel' - Hulphond van Sanne Smit voorspelt daling van bloedsuikerspiegel
Nieuws
Hulphond King was tijdens de bevalling van jongste dochter Lune in de verloskamer aanwezig om Sannes bloedsuikerspiegel te bewaken. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Hulphond King was tijdens de bevalling van jongste dochter Lune in de verloskamer aanwezig om Sannes bloedsuikerspiegel te bewaken. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

ENKHUIZEN - Iedereen kent wel het nut van blindengeleidehonden, maar over het belang van hulphonden is wel eens verwarring. Sanne Smit uit Enkhuizen is al drie jaar de trotse eigenaar van hulphond King. De Duitse herder biedt hulp in en om het huis, maar bewaakt daarnaast ook haar bloedsuikerspiegel. "Al uren van tevoren ruikt King dat er iets mis is met mijn bloedsuiker", laat Sanne (35) weten. "Iets wat geen enkel medisch apparaat kan!"

Sanne lijdt aan het Malabsorptie-syndroom, een gevolg van het verwijderen van haar maag en dunne darm na een perforatie. Daardoor is haar opnamecapaciteit sterk verminderd, met vitaminen- en mineralentekorten als gevolg. "Een complicatie daarbij is dat ik mijn bloedsuikerspiegel niet op peil kan houden. Het is niet duidelijk hoe dat precies ontstaat en dus is het ook niet op te lossen. Het heeft wel even geduurd voordat ik dat echt kon accepteren." Door de verslechterde opnamecapaciteit heeft Sanne weinig energie. En ook de hypo's (een sterke daling van de bloedsuikerspiegel, die een flinke impact op het lichaam heeft, red.) putten haar uit. In 2014 werd Sanne zestien keer per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd als gevolg hiervan. Een aantal jaren terug opperde een arts dat ze baat zou kunnen hebben bij een hulphond. "In eerste instantie dacht ik: zo slecht gaat het toch niet met me? Maar al snel zag ik de voordelen van een hulphond. Ik zou onder meer veel minder afhankelijk zijn van anderen."

Spiegel


Sanne en haar partner zijn sinds december 2014 eigenaar van King en hebben hem als puppy van zes weken in huis gekregen. "Het duurde anderhalf jaar voordat de zorgverzekeraar akkoord ging met de vergoeding van de hulphonden-opleiding. Vervolgens kregen we iedere twee weken een trainster aan huis om King op te leiden. Deze maand doen we eindexamen. Best een heftig traject hoor! We hebben King van alles geleerd: speelgoed van de kinderen opruimen, een ladekast openen, de was uit de wasmachine halen, schoenen uittrekken; van alles en nog wat. Het mooie is dat King dat hartstikke leuk vindt om te doen! Bij mensen voel ik me toch snel schuldig en ga ik al gauw over grenzen heen. King zorgt ervoor dat ik energie overhoudt. Het is bovendien ook een spiegel: King voelt het aan als ik geïrriteerd of boos ben. Ook daardoor - en het feit dat ik nu veel meer buiten kom en mensen spreek - zit ik beter in mijn vel."

Ambulanceritjes


Dat King een daling van Sannes bloedsuikerspiegel kan voorspellen, was van tevoren niet voorzien. "Toen King zes maanden oud was begon 'ie op een dag ineens heel erg te piepen en huilen. Ik dacht dat er iets met King aan de hand was, al wist ik niet wát. Die middag kreeg ik een hypo. In diezelfde maand gebeurde een aantal keer iets soortgelijks en zag ik het verband: King voorspelt een daling van mijn bloedsuikerspiegel! Een enorm pluspunt natuurlijk. Hoewel ik door mijn opnameprobleem niet veel aan een bloedsuikerdaling kan veranderen, kan ik er wel voor zorgen dat ik veilig thuis ben - waar een alarm aanwezig is en ik noodmedicatie heb liggen - zodat ik niet midden op de snelweg of in de winkel een hypo krijg. Dat scheelt heel wat ambulanceritjes en ziekenhuisopnamen. Bovendien geeft het mij meer veiligheid en dus rust. Dat alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het veel beter met mij gaat en ik weer meer uit mijn leven kan halen. Nu kán ik gewoon weer op pad zonder bang te hoeven zijn dat ik een hypo krijg. En de zorgverzekeraar is ook blij: mijn zorgkosten zijn met tachtig procent verminderd."

Landelijk nieuws


Vorig jaar waren Sanne en haar hond nog landelijk in het nieuws omdat King in de verloskamer aanwezig was tijdens de bevalling van Sannes vierde kindje Lune, om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. "Dat was in Nederland nog nooit eerder gebeurd. Geweldig dat dat kon! Doordat King rustig bleef, was ook ik rustig en verliep de bevalling beter dan de keren daarvoor." De aandacht van onder meer Shownieuws, NH Nieuws en de Telegraaf hielp om het nut van hulphonden onder de aandacht te brengen. "Hoewel King een hesje om heeft waarop staat dat hij een hulphond is en niet afgeleid mag worden, wordt King regelmatig wel degelijk afgeleid en soms ook geweigerd in winkels en dergelijke. Dat komt ook wel doordat je aan mij niet altijd ziet dat ik beperkt ben. Ik zie er verzorgd uit, heb kinderen om me heen; hooguit loop ik niet zo soepel. Er lijkt al snel niets aan de hand en dus ontstaat er verwarring. Het gebeurt zelfs dat ik raar wordt aangekeken als ik mijn auto op een invalidenplek zet. Ook komt het voor dat mensen denken dat alleen Golden Retrievers hulp- of geleidehonden kunnen zijn. Allemaal misverstanden die ik graag rechtzet. Hulphonden zijn voor veel meer beperkingen inzetbaar dan alleen blind zijn. Voor mij is King onmisbaar geworden!"