Cayen, wat gebeurt daar eigenlijk?

  Nieuws

ENKHUIZEN - Cayen opent vanaf deze week haar deuren voor alle jongeren in Enkhuizen en omgeving. Maar wat kun je daar nou als jongere doen? Aan het woord is Jochem Hoven, coördinator van het gebouw aan de Peperstraat. "Cayen is inmiddels bij de meeste mensen een begrip in Enkhuizen, maar niet voor iedereen. De jonge tieners hebben vaak geen idee wat Cayen is en wat je er allemaal kunt doen."
"Het is ook best lastig om het in een paar woorden te omschrijven. Er gebeurt veel. Het is echt een verzamelgebouw voor jongerencultuur. Dat je zelf kunt bijdragen aan toffe activiteiten bijvoorbeeld. Je eigen feest organiseren? Ja, kom maar langs! Een workshop dj’en, modedesign of licht- & geluidtechniek? Jazeker. De publiciteit verzorgen, bardiensten draaien of je met het beleid bemoeien? Ook dat kan. 'Voor en door jongeren' is dan ook een slogan die ons prima past. Interesse om hier aan bij te dragen? Word vrijwilliger als je tussen de 16 en 25 jaar bent en meld je aan." Er kan dus veel in het gebouw aan de Peperstraat. Voor sommigen is dit nogal verwarrend. "Daarom wordt er vanaf nu gefocust op de drie onderdelen die het gebouw herbergt. Elk stukje met zijn eigen identiteit en vormgeving. Dit kun je straks terugzien in website en andere uitingen."

Jongerencentrum

"Als eerste is daar het jongerencentrum. Deze intieme huiskamer is vier dagen per week open en is voor jongeren van 15 tot en met 25 jaar een plek voor ontmoeting en ontspanning. Een potje poolbiljart, darten of tafelvoetbal? Kan en het is nog gratis ook. Het is de plek voor een goed gesprek en het ontmoeten van leeftijdsgenootjes. Regelmatig is de jongerenwerker aanwezig voor vragen over leuke dingen, maar ook voor minder leuke onderwerpen staat deze persoon geheel tot je beschikking. Het jongerencentrum opent haar deuren voor de inloop op dinsdagmiddag 19 september vanaf 13.00 uur. Deze vrije inloop is het gehele jaar van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagavond."
Kunst en cultuur

"In Cayen zijn er meerdere ruimtes waarin het creatieve hart van menig jongere sneller gaat kloppen. Zo is er een studio waar je kunt werken aan muziek, film, zang, et cetera. Er zijn opnamemogelijkheden om je hiphop-track op te nemen of je beginnende bandnummers. Mix je nieuwste dancetrack af of volg een workshop waarin je dat kunt leren. Ontwerp de posters of volg een workshop fotografie. Schiet vervolgens de clip van de band die je net hebt horen oefenen en knal het online. Kortom, een verzamelplaats van creatieve geesten. Ook dat is Cayen."
Poppodium

"En dan het poppodium. Laten we beginnen met de aankondiging van de opening van ons culturele seizoen. Het poppodium in Cayen opent namelijk zaterdag 15 september met een optreden van de ska-formatie The Koalaz. Feest gegarandeerd. Het verdere programma is al aardig ingevuld, al houden we altijd ruimte voor spontane ingevingen van jongeren en artiesten. Jongeren hebben bij ons invloed op de programmering. Wil je iets zien of horen? Geef het maar aan en we gaan kijken of het mogelijk is."
"Dus of je het poppodium nou bezoekt om geïnspireerd te raken, de nieuwste acts te zien, de band van je zusje komt bekijken of om gewoon lekker uit te gaan. Het maakt niet uit. Het is er, het gebeurt er en eigenlijk kun je het niet missen. In het verleden stonden er acts die aan het begin van hun carrière Enkhuizen bezochten (Kenstington, Opposites, Kraantje Pappie, De Staat). Nog steeds staan de acts op het podium vaak op het puntje van doorbreken. Kijk naar de agenda en kom langs! Wil je zelf optreden of een programma samenstellen? Neem dan contact op." Website: www.cayen.nl.

Meer berichten