Zilversmid uit Nepal in Wereldwinkel Stede Broec

  Nieuws
Zilversmid Dambar vertelt in Wereldwinkel Stede Broec over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. (Foto: aangeleverd)
Zilversmid Dambar vertelt in Wereldwinkel Stede Broec over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BOVENKARSPEL - Dambar, een zilversmid uit Nepal, komt woensdag 14 november naar Wereldwinkel Stede Broec. Van 12.00 tot 17.00 uur is hij in de winkel aanwezig om sieraden te verkopen. Dambar komt samen met een van zijn helpers langs: Naryan. Deze man werkt al jaren in zijn fabriekje.
Dambar is in een gezin van de laagste kaste geboren in een afgelegen dorp in het Nuwakot District in Nepal. Als klein kind ging Dambar met zijn vader, die ijzersmid was, op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze familie zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos Bus die zich zijn lot aantrok. Jos Bus - die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was - zorgde voor de medicijnen en bekostigde later ook een opleiding tot zilversmid, waardoor hij kon beginnen met het maken van mooie zilveren sieraden. Maar het was heel moeilijk om zijn zilveren sieraden in Nepal te verkopen. Jos Bus introduceerde de zilverfabriek bij verschillende trekkinggroepen en honderden toeristen hebben zodoende zijn zilverfabriek bezocht. In 1992 werd Dambar met zijn team uitgenodigd door het Nederlandse consulaat om tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag zijn zilveren sieraden te verkopen. Dambar slaagde erin zijn zilveren sieraden via Madat Nepal te verkopen in de wereldwinkels. Langzaam groeide de zilverfabriek, stap voor stap. In 2006 maakte hij met zijn personeel drieduizend vredesduifjes voor de 40MM-wandeling in en rond Venhuizen en was ter plekke zelf aanwezig. Nu, vele jaren later, trekt Dambar zich het lot van de kasteloze jongeren uit zijn dorp aan en krijgen zij bij Dambar de kans het vak te leren. Dambar geeft deze mensen volgens de fairtrade-richtlijnen een eerlijk salaris. Ook de leerlingen die hij opleidt krijgen een eerlijk loon. Helaas zijn na de financiële crisis in het westen, de aardbevingen van 2015, de opdrachten terug gelopen zodat hij andere wegen moest gaan zoeken. Om zijn werknemers aan het werk te houden, komt hij jaarlijks naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden.
Dambar is woensdag 14 november van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig bij Wereldwinkel Stede Broec aan De Tuin 31 in Bovenkarspel. Meer informatie:(0228-520012, www.wwsb.nl, info@wwsb.nl. Of kijk op Facebook en Twitter.

Meer berichten