Steffan Groenendijk krijgt de medaille van burgemeester Wienen.
Steffan Groenendijk krijgt de medaille van burgemeester Wienen. (Foto: Rowin van Diest)

Steffan Groenendijk krijgt medaille voor redden van een Haarlemmer

HAARLEM - Afgelopen zomer staat Steffan Groenendijk nog in zijn geheugen gegrift, 24 juni om precies te zijn. Tijdens het uitlaten van zijn hond langs de Schotersingel, hoorde hij plots geroep en geschreeuw.

Het was warm en mensen zwommen in de singel, maar dit was overduidelijk iemand die niet kon zwemmen. Groenendijk dacht niet na en dook het water in. Met zijn actie redde hij een 25-jarige inwoner van Haarlem.

Een medaille, oorkonde en bos bloemen

Dinsdag drie december kreeg Groenendijk een blijk van waardering vanuit de gemeente. Op het stadhuis reikte Burgemeester Jos Wienen de Bronzen Medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit. Daarnaast kreeg Groenendijk de bijbehorende oorkonde en een bos bloemen en een mooi dankwoord.

Verdrinkingsdood

In Nederland verdrinken ongeveer 220 mensen per jaar. Wereldwijd zijn dat er ruim 300.000. Gelukkig worden er ook veel drenkelingen gered door snel optreden van omstanders en door het slachtoffer te reanimeren. Eeuwenlang gold in Nederland dat wie te water raakte, vrijwel zeker verdronk. In Amsterdam alleen al verdronken op een dag soms tientallen mensen. Daarom werd in 1767 door een aantal notabelen de MRD opgericht. Sinds de oprichting zijn er ruim 7500 medailles uitgereikt.

Meer berichten