Plan voor afschieten paar duizend damherten

Algemeen
Plan voor afschieten paar duizend damherten.
Plan voor afschieten paar duizend damherten. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - De komende jaren wil de provincie Noord-Holland opnieuw een paar duizend damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland afschieten. 

Het plan is opgesteld door het adviesteam van de provincie, de Faunabeheereenheid.

Campagne PvdD

Afgelopen weken voerde de Partij voor de Dieren Noord-Holland (PvdD) nog een campagne tegen het afschieten van de herten. De Partij voor de Dieren vroeg in de motie om een second opinion: een RedTeam van wetenschappers en dierenwelzijnsorganisaties dat binnen twee maanden met een nieuw voorstel komt.

Provinciale Staten stemden tegen deze motie, met 36 Statenleden tegen en 16 voor. Onder andere de voltallige coalitie, bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en VVD, stemde tegen.

‘We zien perspectief’

Fractievoorzitter PvdD Fabian Zoon: “We zijn teleurgesteld, maar we zien ook perspectief voor de toekomst. We hebben met deze campagne wel ons beschavingsoffensief verder ingezet. Honderden mensen hebben zich via social media en via e-mail laten horen en partijen opgeroepen om voor ons second opinion-voorstel te stemmen. Dat heeft die partijen wel flink wakker geschud, getuige ook de paniekmotie van GroenLinks en het feit dat iedereen toch opeens de behoefte had om zich steviger uit te spreken voor diervriendelijke alternatieven.”

De PvdD gaat nu naar eigen zeggen ‘verder knokken’. Zoon: “Dit doen we samen met burgers. Op de langere termijn zullen we anders over dieren denken, en er met schaamte op terugkijken dat we ze nu simpelweg doodschieten.”

Motie anticonceptie

GroenLinks kwam nog met een motie om de mogelijkheid van anticonceptie te onderzoeken. “Wel pas nadat 5.000 herten zijn afgeschoten”, aldus de PvdD.