Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur: ‘In afwachting van uitslag coronatest toch bij spoeddebat’

Algemeen
Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur.
Jacques Amand (Trots Haarlem) onder vuur. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Jeroen Boer (VVD) heeft zich donderdag namens zijn gehele raadsfractie zeer negatief uitgelaten over het gedrag van zijn collega raadslid Jacques Amand van Trots Haarlem. Amand was tijdens het spoeddebat over het protest van Vrouwen voor Vrijheid terwijl hij dezelfde dag een coronatest heeft moeten laten doen. Volgens Jeroen Boer heeft Amand daarmee de hele gemeenteraad in gevaar gebracht.

Joost Verhagen

Ook heeft hij volgens Boer nog altijd geen volledige openheid van zaken gegeven over wat er nu exact is gebeurd. “Iedereen weet dat je met klachten thuis moet blijven, en de heer Amand heeft bewust de regels niet gevolgd”, aldus Boer. Hij riep zijn collega op om onmiddellijk zijn excuses aan al zijn collega’s aan te bieden.

Amand heeft de hele gemeenteraad in gevaar gebracht

‘Meer onthutste reacties’

Jos Wienen stelde dat er meer onthutste reacties over het gedrag van Jacques Amand bij de raadsgriffie zijn binnengekomen, maar dat de raad haar uiterste best doet om een veilige werkomgeving voor de raadsleden te garanderen. Amand zelf wilde niets kwijt over de beschuldigingen van de VVD. 

‘Cruciale werkers’

Na de boze mededeling van Jeroen Boer nam Sander van de Raadt, fractievoorzitter van Trots Haarlem het woord. Hij stelde dat de door de VVD aangehaalde richtlijnen niet van toepassing zijn op ‘cruciale werkers’. Verder ging hij niet op de boodschap van Jeroen Boer in. Wel bedankte hij de politie en de handhavers voor hun optreden tijdens de rellen in Schalkwijk afgelopen maandag.