Het online platform moet angst bij kinderen wegnemen.
Het online platform moet angst bij kinderen wegnemen. (Foto: PR)

Mascotte vrouw- en kindcentrum verder als Buddy

HAARLEM - Vorige week was de lancering van kids.spaarnegasthuis.nl, het nieuwe online kidsplatform van het Spaarne Gasthuis. De livegang werd gevierd op de vernieuwde kinderafdeling van het Vrouw Kind centrum in Haarlem Zuid. Tijdens de lancering werd ook de naam van de nieuwe mascotte van het centrum bekend gemaakt: Buddy.

Online platform moet aansluiten op belevingswereld

Winnaar van de namenwedstrijd Gwen (14) maakte de naam bekend en kreeg als eerste een Buddy-knuffel.
Het voornaamste doel van het nieuwe kidsplatform is het informeren en verminderen van angst bij kinderen en jongeren die naar het Spaarne Gasthuis komen op een manier die aansluit op hun belevingswereld. Patiënten weten vaak niet wat ze kunnen verwachten en dat geldt zeker voor kinderen. Op het platform kiezen kinderen zelf hun virtuele route en bereiden zij zich door middel van vlogs, informatie en veelgestelde vragen voor op hun bezoek aan het ziekenhuis.

Leeftijd

Een kind van vier heeft een andere belevingswereld dan een jongere van zeventien. Het platform is daarom onderverdeeld in drie verschillende delen. Elk deel richt zich op een leeftijdsgroep: vier tot en met zes jaar, zeven tot en met elf jaar en twaalf tot en met zeventien jaar. Als de bezoeker een leeftijdsgroep kiest, vallen dynamische blokken op hun plek die samen de vorm van een huis hebben – een knipoog naar het logo van het Spaarne Gasthuis en de trapgevels uit de regio.

Vlogs

Per leeftijdsgroep zijn er vlogs, bijvoorbeeld over een bezoek aan de kinderpoli, een nachtje slapen in het ziekenhuis of een operatie. Hierin bezoeken leeftijdsgenootjes al vloggend de kinderafdeling, polikliniek en het operatiekamercomplex en stellen ze de vragen die elk kind heeft. Hoe gaat het in zijn werk? Wat gaat de dokter of verpleegkundige doen? Wie kom je tegen? Het gebruik van vlogs sluit aan op de manier waarop kinderen en jongeren gewend zijn om informatie tot zich te nemen.

Kindvriendelijk

Het nieuwe kidsplatform past bij het Kindvriendelijk Spaarne Gasthuis. Dit initiatief zet zich in om kinderen een zo veilig mogelijk gevoel te geven en om negatieve ervaringen zoveel mogelijk te beperken. De vlogs en andere inhoud van het platform dragen hieraan bij door kinderen de mogelijkheid te geven om alvast een kijkje te nemen door de ogen van leeftijdsgenoten. Zo kunnen ze zich voorbereiden en hebben ze meer grip op wat ze kunnen verwachten.

Vloggers Indy en Melis maakten een korte vlog tijdens de lancering van het nieuwe kidsplatform. Bekijk hem 

Meer berichten